Helstekt kalvfilé med balsamicosås och mandelpotatiskaka
En lite festligare rätt som passar fin till t.ex nyårsafton. Så kan du förbereda rätten: Potatiskaka och sås lagas ett par dagar innan. Potatiskakan värms sedan i portionsbitar i 150° ugn 15 min.
Helstekt kalvfilé med balsamicosås och mandelpotatiskaka
En lite festligare rätt som passar fin till t.ex nyårsafton. Så kan du förbereda rätten: Potatiskaka och sås lagas ett par dagar innan. Potatiskakan värms sedan i portionsbitar i 150° ugn 15 min.
Portioner
4personer
Portioner
4personer
Ingredienser
Kalvfilé
  • 0,8-1kg kalvfilé
  • 1,5msk smör+ en skvätt olja
  • 1tsk salt
  • 1krm vitpepparnymald
Mandelpotatiskaka
  • 1kg mandelpotatis
  • 2,5dl västerbottensostriven
  • 1dl laktosfri vispgrädde
  • 1tsk salt
  • 1krm svartpeppar
Balsamicosås
  • 0,5dl purjolök gröna delenfinhackad
  • 1msk smör
  • 1msk tomatpuré
  • 1.5msk brun farin
  • 0,5dl balsamvinäger
  • 1,5dl rödvin+ lika mängd vatten
  • 2msk msk lökfri konc. fond(Bong)
  • salt och svartpeppar
  • 0,5msk maizena(majsstärkelse)
Örtmarinerade grönsaker
  • 400g morötter
  • 2 palsternackor
  • 100g haricot verts
  • 6 tomatersoltorkade, i olja
  • 1,5msk olja(från tomaterna)
  • 1dl strimlad purjolök gröna delen
  • 3msk örterfinhackade, färska,ex timjan, körvel, persilja
  • 1tsk salt+ lite peppar
  • Garnering färsk timjan,körvel, persilja
Instruktioner
Sås
  1. Fräs purjolök i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. Rör ner kalvfond, salt och peppar. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Mandelpotatiskaka
  1. Sätt ugnen på 175°. Klä 1 avlång bakform (ca 1 1/2 liter) med bakplåtspapper. Skala och grovriv potatisen, gärna snabbt i matberedare så att potatisen inte hinner mörkna. Blanda den med ost, grädde, salt och peppar. Packa blandningen hårt i formarna. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme. Hit kan förberedas. Förvara i kyl.
Kött
  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa kalvfilén från senor och hinnor och dela den i två delar – en tjockare och en smalare så att bitarna kan få olika stektid. Salta och peppra. Bryn bitarna runt om i panna på hög värme i smör + olja. Stick i en kötttermometer i den smalare filébiten och stek i nedre delen av ugnen. Ta ut det köttet vid 60°. Flytta termometern och fortsätt steka den tjockare biten till samma temperatur. Svep det stekta köttet i folie och låt det vila minst 15 min.
Grönsaker
  1. Skala morötter och palsternackor. Klyv dem en gång på längden, sedan på hälften och därefter i stavar. Förväll stavarna i lättsaltat vatten 3 min. Häll av och spola i kallt vatten. Koka upp haricot verts i kokande vatten 1 minut. Spola kallt i sil. Spara 1,5 msk olja från tomaterna och strimla tomaterna. Strimla purjolöken. Finhacka örterna och blanda dem med tomatoljan, salt och peppar. Hit kan förberedas. Hetta upp grönsakerna inför serveringen i stor stekpanna eller wok med örtoljan. Salta och peppra.
Servering
  1. Skär potatiskakan i bitar, värm den 15 min i 150°. Skär upp köttet. Servera köttet med potatiskaka, grönsaker portionsvis eller på varma uppläggningsfat som garneras med färska örter. Bjud såsen i snipa vid sidan.