kalops
Kalops
Husmansrätten framför andra, som här innehåller både morot och palsternacka. Kalopsen blir godare om den får stå, så laga den gärna dagen före servering.
kalops
Kalops
Husmansrätten framför andra, som här innehåller både morot och palsternacka. Kalopsen blir godare om den får stå, så laga den gärna dagen före servering.
Portioner
4
Portioner
4
Ingredienser
  • 600g högrev
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 3-4 salladslökar smörgröna delen
  • 1-2msk Maizena majsstärkelse eller glutenfritt mjöl
  • 4-5dl vatten
  • 2msk koncentrerad kalvfond
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1tsk salt
Till servering
  • salt och vitpeppar
  • 800g potatis
  • lingonsylt
Instruktioner
  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Skär köttet i småbitar, ca 3 x 3 cm. Skala och slanta morot och palsternacka. Strimla salladslöken.
  3. Fräs köttet så att det får färg i en gryta med smör. Lägg i morötter, lök och palsternacka och låt dem fräsa med. Pudra över majsstärkelse eller mjöl och rör om. Tillsätt vatten, fond och kryddor.
  4. Låt koka upp, sänk värmen och låt koka 1 1/2– 2 timmar, eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och lingonsylt.