Paj med tre fyllningar
Ett något nyttigare pajrecept med kvarg som ger en saftigare pajdeg med mindre mängd fett. Kvarg och fetaost innehåller en liten mängd laktos, men båda finns att köpa laktosfria. Till pajerna passar det bra att servera en blandsallad.
Paj med tre fyllningar
Ett något nyttigare pajrecept med kvarg som ger en saftigare pajdeg med mindre mängd fett. Kvarg och fetaost innehåller en liten mängd laktos, men båda finns att köpa laktosfria. Till pajerna passar det bra att servera en blandsallad.
Portioner
1paj
Tillagningstid
2tim
Portioner
1paj
Tillagningstid
2tim
Ingredienser
Pajdeg grundrecept
  • 3dl glutenfri mjölmix
  • 1krm salt
  • 75g smör eller margarin
  • 1dl laktosfri kvarg
  • 2msk vatten
Ost & skinka
  • 200g rökt skinka
  • 0,5 purjolök(gröna delen)
  • 3dl riven ost
  • 3dl laktosfri mjölk
  • 1krm salt
  • 1krm svartpeppar
Lax & spenat
  • 200g färsk bladspenat
  • smör
  • 200g kallrökt laxstrimlad
  • 3msk gräslökhackad
  • 3 ägg
  • 3dl laktosfri mjölk
  • 2krm salt
  • 2krm vitpeppar
  • 0,5krm riven muskot
Broccoli & fetaost
  • 200g färsk eller fryst broccoli
  • 0,5dl pinjenötter
  • 2 tomater
  • 3 ägg
  • 3dl laktosfri mjölk
  • 1krm salt
  • 1krm svartpeppar
  • 150g tärnad fetaost
Instruktioner
Pajdeg
  1. Sätt ugnen på 225˚.
  2. Blanda mjölmix, salt och finfördelat smör eller margarin, gärna i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Ost & skinka
  1. Sätt ugnen på 225˚. Strimla skinkan och finhacka purjolöken. Lägg skinka, riven ost och purjolök i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Lax & spenat
  1. Sätt ugnen på 225˚. Strimla spenaten grovt och stek i lite smör några minuter. Varva spenat, lax och gräslök i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk, salt och kryddor och häll över. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Broccoli & fetaost
  1. Sätt ugnen på 225˚. Skär broccolin i små buketter. Koka broccolibuketterna några minuter i lättsaltat vatten, rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Skålla och skala tomaterna, skär dem i bitar. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Fyll det förgräddade pajskalet med fetaost, broccoli, tomat och pinjenötter. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter