Den här träningen är INTE bra vid IBS

Långlopp och ironman i all ära, men när det kommer till magbesvär och träning så glöm ordspråket “no pain, no gain”. Ny forskning visar att långvarig intensiv träning tvärtom kan leda till att tarmen påverkas negativt.

“Stressresponsen vid långvarig hård träningen stänger av tarmfunktionen, ” säger författaren till studien Ricardo Costa.

“Omdirigeringen av blodflödet från tarmarna till arbetande muskler skapar tarmcellsdöd, läckande tarm och systematisk immunsvar pga att tarmbakterier går in i cirkulationssystemet, ” tillägger Costa, som är senior forskare vid avdelningen för näring, dietetik och mat vid Monash University i Australien.

Forskarna såg att risken för tarmskador och nedsatt funktion ökade med ökad intensitet och lång träningstid.

Problemet benämns “träningsinducerat magtarmsyndrom”. Forskarna har gått igenom och tittat på 80 tidigare gjorda studier som undersökt samma problem.

Två timmar verkar vara tröskelvärdet för tarmskador. Efter två timmars pågående uthållighetsträning, när 60 % av en persons maximala nivå uppnåtts, kan skador på tarmen uppkomma. Costa säger att exempel på sådan träning kan vara löpning och cykling.

Han säger att värme kan vara en bidragande orsak och att personer som är predisponerade för tarmsjukdomar kan vara mer mottagliga för och påverkas av liknande träningsrelaterade problem.

Dr. Elena Ivanina är senior gastroenterolog vid Lenox Hill Hospital i New York City. Hon var inte involverad i studien, men har gått igenom den. Hon menar att ett normalt blodflöde till tarmarna håller cellerna syresatta och friska samtidigt som det säkerställer metabola funktioner.

Om blodflödet till tarmen minskar avsevärt under träning kan det leda till inflammation som skadar den skyddande barriären i tarmen. Ett försvagat immunsystem i tarmen kan leda till att toxiner kan läcka ut i det cirkulatoriska systemet, det så kallade läckande tarmsyndromet, säger Ivanina.

Men, hon understryker att träning i måttlig mängd har visat sig ha många skyddande effekter på tarmen.

“Träning kan hjälpa till att hålla en hälsosam vikt och undvika följdsjukdomar av fetma,” säger hon. Och just fetma har tidigare kopplats till en rad mag-tarmbesvär som gallproblem, fettlever, reflux och cancer i matstrupe, magsäck, lever och tjocktarm. Regelbunden måttlig fysisk aktivitet sänker också risken för hjärtkärlsjukdom, diabetes typ 2 och depression.

För att förebygga träningsrelaterade mag-tarmbesvär råder Costa till att upprätthålla vätskebalansen under träning och att möjligen också få i sig mindre mängder kolhydrater och protein före och under träning.

Ivanina säger att förebyggande åtgärder kan hjälpa till att hålla magproblemen under kontroll. Åtgärderna innefattar vila och att dricka tillräckligt med vatten. Hon föreslår också att man diskuterar sina symtom med sin läkare för att försäkra att det inte är andra mag-tarmproblem som ligger bakom symtomen.

Costa rekommenderar att människor tränar på det sätt som känns bra. “Om du upplever smärta i mage eller tarm under träning är det ett tecken på att någonting inte står rätt till,” säger han.

Individer som upplever symtom från magen under träning bör uppsöka en läkare.

Costa säger att det finns växande evidens för att kostbehandlingen FODMAP skulle kunna reducera tarmsymtom vid träning och tävling. FODMAP står för fermenterbara oligo,- di,- och monosackarider och sockeralkoholer. FODMAPs är specifika sorters kolhydrater som drar vätska in i tarmsystemet.

Costa säger också att det inte finns någon evidens för att tillskott — som antioxidanter, glutamin, colostrum och/eller probiotika — förebygger eller reducerar träningsrelaterad tarmpåverkan.

Studien publicerades nyligen online i “the journal Alimentary Pharmacology & Therapeutics.”

Läs mer om hur det funkar med träning vid IBS.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly balance