Läkemedel och FODMAP
Glutamin vid IBS

Glutamin har under lång tid ansetts kunna påverka tarmen positivt, men studier på glutamin vid IBS har saknats. Nu har det i flera studier på senare tid visat sig kunna minska symtomen vid PI-IBS och även vid IBS-D. För dig som är intresserad av att prova glutamin går vi här igenom den fakta och forskning som finns i dagsläget. 

Glutamin är en av de så kallade icke-essentiella aminosyrorna och förekommer i livsmedel som glutaminsyra som sedan omvandlas i kroppen till glutamin. Det är den mest förekommande aminosyran i muskelvävnad och blod. I kroppen kan glutamin också omvandlas till glutation som är en av kroppens viktigaste antioxidanter. Vissa använder glutamin för att öka muskelmassan, men den effekten har inte påvisats i studier. Inom dietistbranschen har vi nog sett glutamin som lite alternativt, men nu kommer glädjande nog studier som pekar på att vi kanske kan börja använda preparatet som ett komplement i behandlingen av IBS.

Glutamin och IBS

Glutamin är en viktig energikälla till tunntarmens celler (enterocyter) samt colonocyterna i tjocktarmen, och motverkar spridning av bakterier från tjocktarmen till andra områden. Därmed kan den bidra till en friskare tarmflora. Det har visat sig att personer med IBS-D har en ökad genomsläpplighet i tarmen (sk läckande tarm). Glutamin kan hjälpa till att minska tarmens genomsläpplighet. Detta sker genom att påverka bindningarna mellan tarmslemhinnans celler (sk tight junctions). När koncentrationen av glutamin sjunker ökar tarmens genomsläpplighet. Det finns också studier som visar att personer med PI-IBS upplever minskade symtom efter behandling med glutamin.

Källor i kosten

Glutaminsyra finns mestadels i proteinrika livsmedel som kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter och mejeriprodukter. Den som äter tillräckligt med protein för sannolikt i sig tillräckliga mängder glutamin. När kroppen är stressad, som vid sjukdom, hård träning eller när man inte ätit tillräckligt, minskar mängden glutamin i musklerna och risken finns att man förlorar muskelmassa. Det går också att ta glutamin som ett tillskott, som kapslar eller pulver.

Köp Glutamin i webshoppen

Komplement till FODMAP

När vi arbetar med att behandla IBS börjar vi alltid med kosten eftersom de flesta har en snabb effekt av att följa FODMAP. Därefter finns flera alternativ. En del väljer att arbeta med stress, andra provar tillskott som probiotika, matsmältningsstöd eller avföringsreglerande preparat som t ex Husk. Vi ser att glutamin kan bli ett komplement till kostbehandlingen och ytterligare ett redskap i verktygslådan för de patienter som har IBS-D eller PI-IBS.

Av: Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance