Histaminintolerans

Det finns många teorier som man kan stöta på i jakten på förklaringar till en orolig mage. En mindre vanlig orsak är histaminintolerans. Histamin är ett naturligt ämne vid alla allergiska reaktioner och hjälper immunförsvaret att försvara sig mot främmande ämnen. När histamin frisätts uppstår symtom som ibland kan förväxlas med IBS.

Enzymbrist, inte allergi

Histaminintolerans klassas inte som en allergi eftersom det uppstår när kroppen tar upp för mycket histamin från maten. Det beror på att man har brist, eller nedsatt produktion av, enzymet diaminoxidas, kallat DAO, som bryter ner histamin. Det är alltså samma princip som vid laktosintolerans. Då kan kroppen inte kan ta hand om och bryta ner det histamin som redan finns i maten eller triggas av viss mat. Endast en till två procent av världens befolkning saknar enzymet DAO helt, men fler kan ha tillfälligt nedsatt produktion, till exempel vid en tarm i obalans.

Diffusa symtom

Symtom som pulsökning, hjärtklappning, blodtrycksfall i samband med måltid, huvudvärk, migrän, magbesvär, eksem, klåda eller rodnad, kan vara tecken på histaminintolerans. Det är relativt svårt att få en diagnos på histaminintolerans inom vården, även om det går att mäta sitt DAO-värde. Därför kan lösningen vara att själv under en period testa att minska intaget av histaminfrisättande livsmedel.

Histamin i maten

Histamin finns naturligt i vissa födoämnen. Men även hur mat hanteras påverkar också mängden histamin. Till exempel ökar lång lagring, hög temperatur och dålig hygien histamin i maten.

Exempel på histaminrika livsmedel:

  • Olika sorters lagrade ostar
  • Makrill
  • Tonfisk
  • Ansjovis
  • Sardiner
  • Rödvin
  • Lagrade köttprodukter som salami, korv och rökt skinka,
  • Spenat
  • Tomater
  • Surkål
  • Sojasås

Det finns också livsmedel som verkar kunna frisätta histamin i kroppen utan att man kan se en klassisk IgE-reaktion:

  • Mjölk
  • Ananas
  • Citrusfrukter
  • Choklad
  • Fisk
  • Fläskkött
  • Jordgubbar
  • Papaya
  • Skaldjur
  • Spenat
  • Tomater
  • Äggvita

Som du ser är det VÄLDIGT många livsmedel som går bort, men bara för att de står på listan behöver det inte alltid betyda att det inte fungerar, det gäller att prova sig fram. Kom också ihåg att kunskapen om histaminintolerans, symtom och behandling inte är helt evidensbelagd ännu så ta gärna hjälp av en dietist om du är osäker.

Histamin och FODMAP

Histaminintolerans har ingenting med FODMAP att göra utan handlar alltså om ett tillstånd där man saknar ett enzym. För dig som har magproblem och inte blir bättre eller helt bra med FODMAP, kan det vara relevant att testa histamintoleransen.  Ett tips är då att testa låg-FODMAP livsmedel på histaminlistan, annars är risken att du inte vet varifrån symtomen kommer. Livsmedel som brukar fungera fint för den som vill kombinera FODMAP med histamin-låg kost är ris, quinoa, glutenfri pasta, bovete, dinkelsurdegsbröd, havre, blåbär och ägg.

Av: Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance