restaurang fodmap
Så äter du med IBS på restaurang

En av de klurigaste sakerna med att följa kostbehandlingen FODMAP är att äta på restaurang. Det finns inga restauranger med inriktning på mag-vänlig mat så här gäller det att våga vara besvärlig och ställa krav. Och gör du det på rätt sätt brukar det sällan vara några problem att stuva om i menyn eller ta bort och lägga till någonting.

Gluten och laktos lättast

Gluten och laktos är relativt enkelt att undvika eftersom de är mer uppenbara. Se bara upp eftersom inte all restaurangpersonal känner till skillnaden på gluten och laktos. Grönsaker och baljväxter är synliga och går att peta bort. De största bovarna är lök och vitlök eftersom de finns gömda i nästan all mat, om inte annat som bas i fonder och buljonger. Genom att fråga om mat utan lök och vitlök på restauranger blir problemet mer uppmärksammat och därmed finns chans att restaurangen faktiskt ändrar eller lägger till en rätt utan lök och vitlök på menyn. Så, våga tala om vad du kan äta och inte. På så sätt blir restaurangbesöket trevligare och förhoppningsvis hjälper du också andra som kommer efter dig!

Här kommer våra bästa tips på FODMAP-vänlig mat för dig med IBS när du går på restaurang:

  • Sushi – Välj rena fiskbitar (sashimi) eller bitar med ris och begränsa avokado. Misosoppa går bra. Ingefära och soja är fritt fram. Wasabi kan innehålla mindre mängder sorbitol och bör därför begränsas.
  • Thaimat – Röd curry innehåller små mängder vitlök, men om du undviker att äta såsen går det vanligen bra. Undvik blomkål och sockerärter. Ris och risnudlar går bra, men undvik glasnudlar och äggnudlar.
  • Husman – Välj rent kött, kyckling och fisk med ris eller potatis. Undvik såser och grytor.
  • Sallader – Välj sallader med räkor, kyckling eller kött. Plocksallad finns i de flesta butiker och där kan du själv välja exakta mängder.

Smaklig måltid!!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

Mer tips, recept och verktyg för dig med känslig mage hittar du i Belly Balance appen. Ladda ner gratis i Appstore eller Google Play.