surdegsbröd
Visst kan du med IBS äta surdegsbröd!

7 april är det surdegens dag och det måste vi så klart bara fira. Inte bara för att det är otroligt gott med ett riktigt surdegsbröd, det är faktiskt något som de allra flesta med IBS kan äta. Dessutom ger det mättnad och håller blodsockret på en bra nivå. Men, det ska vara ett riktigt surdegsbröd som fått jäsa tillräckligt länge och inte stressats till att bli så fluffigt som möjligt på kortast tid.

Mindre gluten och FODMAPs i surdegsbröd

Fermenteringsprocessen gör så att oligosackariderna (FODMAPs) eller fiberdelarna i sädesslaget bryts ner och det är dessa som orsakar ballongmage, inte gluten. Läs mer om gluten eller FODMAP. Man kan säga att surdegsbrödet fermenteras utanför magen i stället för i. Det verkar också som att glutenproteinet bryts ner till viss del i fermenteringsprocessen så att surdegsbröd alltså skulle innehålla en mindre mängd gluten. En del bröd innehåller dock tillsatt vetegluten. Ser du det på innehållsförteckningen, byt till ett annat bröd! Tillsatt vetegluten är inte särkilt nyttigt för oss eftersom kroppen inte riktigt kan ta hand om och bryta ner glutenproteinet.

Starta en surdeg på olika sätt!

Surdegsgrunden kan man göra på många olika sätt. För dig som vill göra en enkel variant rekommenderar vi en med dinkel, medan du som vill vara lite mer avancerad kanske vill prova att göra en glutenfri surdegsgrund. De är lite olika svårighetsgrad på surdegsgrunderna och när de väl kommit igång kan man använda olika sorters mjöl att baka på. Om du sätter en grund på dinkel kan du baka ut den på siktat dinkelmjöl för att få ett helt magvänligt bröd. Bakar du glutenfritt är teff och durra bra glutenfria mjölalternativ som ändå innehåller vitaminer, mineraler och kostfiber. Surdegsbröd håller längre än vanligt bröd och går jättebra att frysa in.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance