Probiotika

Probiotika

Probiotika betyder goda nyttobakterier och är en del av det ca 1,5 kg bakterier vi har i våra tarmar. Allt mer uppmärksamhet ges till tarmbakteriernas roll vid uppkomsten av IBS och det forskas just nu mycket på probiotiska tillskott och deras potential att kunna minska IBS-symtom. Än så länge är det en bit kvar tills vi vet exakt vem som ska ha vilket tillskott, men vi lär oss mer hela tiden och det finns några grundregler att följa.

Vad är probiotika?

Probiotika kallas ibland “goda” bakterier, eftersom de antas stödja immunförsvaret och förbättra vår hälsa genom att hålla antalet “onda” bakterier i vårt matsmältningssystem under kontroll. Tjocktarmen är fylld med tusentals bakteriestammar – en del av vår tarmflora. Optimal hälsa kräver en bra balans mellan alla dessa olika stammar. När onda bakterier dominerar – ett tillstånd som kallas dysbios – kan det ge upphov till flertalet sjukdomar. Att äta probiotika kan hjälpa till att hålla en bra balans mellan bakteriestammarna, vilket kan påverka vår hälsa positivt och minska symtom som gaser och uppblåsthet. Bakterierna i tarmen behöver mat för att överleva. Därför gäller det att äta en kost rik på prebiotika t ex fibrer.

Vad är skillnaden på probiotika och prebiotika?

Prebiotika är benämningen på olika sorters kostfiber som har förmåga att stimulera tillväxten av hälsofrämjande bakterier i tarmen (probiotika). Prebiotika är så att säga mat, eller substrat, till probiotika.

Hjälper probiotika vid IBS?

Forskning om användning av probiotika vid IBS är komplicerad på grund av svårigheten att göra jämförelser av de många stammar som testas. Dock har studier för det mesta visat en positiv effekt av probiotika på IBS-symtom. De flesta studier visar inga negativa effekter av probiotika på IBS-symtom.

Studier har visat på följande effekter:

Hur hjälper probiotika?

Att öka antalet goda bakterier i tjocktarmen, anses kunna minska vissa IBS-symtom på grund av:

  • Minska bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO)
  • Minskar antalet onda bakterier
  • Förstärka tarmslemhinnan
  • Minskad intestinal permeabilitet (läckande tarm)
  • Normaliserad motilitet (tarmrörelser)
  • Minskad visceral överkänslighet
  • Minskad smärta genom effekter på nervreceptorer som finns i tarmslemhinnan

Vilken probiotika är bäst vid IBS?

En utmaning för forskare är att hitta vilka stammar som är mest effektiva för att minska IBS-symtom. Fram tills nu finns några begränsade bevis för att följande stammar kan vara effektiva vid IBS:

Lactobacillus-stammar (såsom L. acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus)
Bifidobacterium-stammar, (såsom B. infantis (Align), B. longum, B. bifidum)

Vi rekommenderar följande preparat:

Alflorex. Innehåller Bifidobacterium Infantis 35624. Rek av World
Gastroenterology Organisation. Finns att köpa i Belly Balance webshop.

• ProBelly i3PLUS Probiotika. Innehåller tre olika bakteriestammar. Rek av World
Gastroenterology Association.

• Innate 20-14. Innehåller 14 olika stammar och 20 miljarder bakterier. Finns på
www.greatlife.se.

• Trevis. Innehåller fyra olika stammar och 5 miljarder bakterier. Finns på apotek.

• VSL#3. Innehåller 450 miljarder bakterier från åtta olika stammar. Vetenskapligt
utvärderad på främst Ulcerös Kolit. Finns på apotek.

• Precosa. Består av en jästsvamp (Saccharomyces Boulardii). Används som tillägg till antibiotikabehandling för att förebygga antibiotikaassocierad diarré (AAD). Finns på apotek samt möjligt att få utskrivet av läkare. 

Ta alltid probiotika i samband med mat. Då ökar chanserna att bakterierna överlever hela vägen ner i tjocktarmen där de gör nytta.

Probiotika i mat

Vissa livsmedel innehåller probiotika, antingen som ett resultat av hur de är tillagade, eller så är probiotiska stammar tillsatta. Livsmedel som naturligt innehåller probiotika är t ex de som genomgått fermentering, vilket resulterar i produktion av olika och många stammar av probiotiska bakterier. Några exempel på fermenterade livsmedel är yoghurt, traditionellt tillagad surkål och koreansk kimchi. Fermenterade livsmedel antas ha en positiv effekt på tarmfloran, men det finns faktisk relativt lite forskning i ämnet. Vissa fermenterade livsmedel, som t ex surkål, har i analyser visat sig innehålla mer FODMAPs än samma livsmedel som inte är fermenterat. Därför är det bra att börja med små mängder för att se hur väl du tolererar dem.

Läs mer om fermentering och FODMAP.

Produkter med tillsatta bakterier finns det gott om. De flesta finns i mejerihyllan med både fil, yoghurt och fruktdrycker. Mängderna av olika bakterier är relativt små i dessa, men kan fungera fint som ett komplement.

Prova dig fram

För dig med IBS kan det kan absolut vara värt att prova probiotika för att se om dina symtom förbättras. Vi rekommenderar att du testar ett probiotiskt tillskott under minst fyra veckor för att se om det har någon effekt på dina symtom. Om inte, kan du försöka med en annan produkt med andra stammar av probiotiska bakterier.

Se när Sofia Antonsson pratar om tarmflora och probiotika i Nyhetsmorgon

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance