Explosiv ökning av energidrycker oroar: En risk för folkhälsan

Under de senaste åren har försäljningen av funktionsdrycker med hög koffeinhalt och bars med extra protein ökat kraftigt. Varje år konsumeras dessa produkter för miljardbelopp, och målgruppen utgörs till stor del av ungdomar.
Belly Balance grundare och dietist Sofia Antonsson är kritisk till utvecklingen, och menar att i den bästa av världar skulle dessa produkter inte behöva finnas.

Enligt statistik från Sveriges bryggerier har försäljningen av energidrycker ökat med 551 procent sedan 2012. För funktionsdrycker har vi sett en ökning på 479 procent.
– Jag som dietist som jobbar hårt för att främja folkhälsa känner mig djupt oroad över det här, säger Sofia Antonsson.
Produkterna allt mer tar plats från annan mat och mellanmål, vilket ökar risken för att gå miste om viktig näring.

Försäljningen av energidrycker har ökat med 551 procent sedan 2012, enligt statistik från Sveriges bryggerier.

Funktions- och energidrycker

Tyvärr är funktionsdrycker ofta sockervatten med tillsatt vitamininnehåll. Många konsumenter tittar inte på innehållsförteckningen, och vet därför inte om de dricker socker, sötningsmedel eller koffein. Istället utgår man från den härliga designen och tänker att det är något som gör en pigg och glad.

Hos energidrycker är koffeinmängden ofta väldigt hög – ca 55 milligram på 100 ml. Vanligt bryggkaffe innehåller 44,5 mg koffein per 100 ml, enligt Livsmedelsverket. 

– Koffeinhalten påverkar koncentrationsförmågan och har man någon form av neuropsykiatrisk diagnos som adhd och medicinerar, hur blir det då? För mig blir det som att trycka på gasen och bromsen samtidigt. Det riskerar att bli kaos i kroppen, säger Sofia.

Proteinbars och shakes

Proteinbars i olika smaker har blivit ett populärt snacks efter träningspasset. Sofia menar att de flesta alternativ egentligen är en förklädd godisbar. Barebells är ett bättre alternativ med tanke på sockret, men båda innehåller mycket tillsatser. Personer som tränar väldigt mycket kan ha nytta av proteinbars då och då, däremot så äter många de här varje dag. Samma princip gäller proteinberikade milkshakes, puddingar och mousse, där stor del av  innehållsförteckningen utgörs av tillsatser som stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen och sötningsmedel. Vi har en övertro på protein idag, men sanningen är att de flesta faktiskt inte behöver få i sig extra protein. Den mängd protein som du behöver kan du enkelt få i dig med vanlig mat. Det är inte den här gruppen av produkter som bygger muskler.

Många funktionsdrycker och proteinberikade produkter är godkända enligt FODMAP, men bör trots det begränsas till fördel för näringsrik och ‘riktig’ mat. Dessutom kan drycker med sötningsmedel och andra tillsatser påverka tarmfloran negativt och bidra till IBS-symtom.

Lär mer om

Piffa med granatäpple
Piffa med granatäpple Granatäpple är perfekt att piffa maten med, fruktköttet...
Read more
Coca cola, carbonated drink that contains FODMAP.
Nya analyser visar att Coca-cola och Coca-cola zero innehåller FODMAPs
Nya analyser visar att Coca-cola och Coca-cola zero innehåller FODMAPs Historiskt sett har de generella...
Read more
Appen (1)
Nytt Samarbete mellan Belly Balance och Baltex – Vi breddar vårt erbjudande!
Nytt Samarbete mellan Belly Balance och Baltex – Vi breddar vårt erbjudande! Vi är glada att kunna...
Read more