Banner of intestines, Digestion

Matsmältning - hur fungerar det?

April 14, 2022

Kanske funderar du på hur magen funkar och vad som händer när maten lämnat munnen? Hur fungerar matsmältningen egentligen? Vad händer i tarmarna? Och vad är en bra slutprodukt (bajs)?

I tre delar kommer vi utforska matens väg från början till slut. En fantastiskt spännande resa fysiologiskt som vi tror kan vara av nytta för dig att veta mer om.

Magtarmkanalen

Magtarmkanalen mäter hela 7 meter från mun till rumpa. Du kanske har hört att det finns en över och en undre del. Förvisso, men den som tror att den övre och undre delen inte har med varandra att göra har fel! Det handlar om ett och samma rör och det vi gör i början påverkar så att säga slutresultatet.

Snabb eller långsam matsmätning

Hur lång tid tar det från start till mål eller från mat till bajs? Det är olika beroende på om man har en snabb eller långsam mage. Allt ifrån 8 timmar till 36 timmar. Det mest optimala är 24 timmar, då hinner du smälta maten ordentligt, ta upp näringen och dessutom får du gå på toaletten varje dag. Men vadå, måste man gå på toaletten varje dag? Nej, det är många som inte gör det, och vi vill inte skapa prestationsångest, mer bara ge dig ett mål att sikta mot.

Var börjar vi då? Jo, i munnen. Här ska maten tuggas ordentligt, helst till välling. Matsmältningen börjar nämligen redan i munnen där det utsöndras enzymer som börjar bryta ner maten. Genom att tugga ordentligt gör du så att säga förarbetet åt magsäcken som inte behöver starta från noll.

Enzymer och saltsyra

Genom matstrupen kommer maten ner till magsäcken. Där blandas den med matsmältningssafter som innehåller enzymer och saltsyra. pH-värdet är väldigt lågt i magsäcken, det är alltså en sur miljö som råder här. Därför är det bra att ta probiotika i samband med mat då pH i magsäcken är lite högre. Genom att inte dricka stora mängder till maten kan du undvika att späda ut matsmältningsenzymerna och magsaften i onödan. Drick hellre 30 minuter innan måltiden eller 1,5 timme efter.

Efter ca 4 timmar är maten redo att pytsas vidare ner i systemet. Det beror så klart lite på vad du ätit, juice passerar snabbare än broccoli eftersom det är mindre jobb med att bryta ner juicen. I tolvfingertarmen blandas födan med galla och ännu mer matsmältningsenzymer, för att sedan slingra sig igenom tunntarmen och tjocktarmen.

I del 2 av hur magen funkar kan du läsa om vad som händer i tarmarna, var det händer, hur näringen tas upp och vilka små medhjälpare som finns där för att underlätta processen.

På återhörande!

Belly Balance digitala behandling

I Belly Balance app kan du logga symtom, föra matdagbok, scanna varor, hitta FODMAP-listor och mycket mer som hjälper dig att behandla din IBS.

Prova gratis

Av: Sofia Antonsson 

Leg. Dietist, Belly Balance

Läs mer om