Fruktosmalabsorption
April 15, 2024
Fruktosmalabsorption - en vanlig men relativt okänd åkomma
Upprörd mage med diarréer och gaser får många att tänka på känslig tarm (IBS) eller laktosintolerans. Men besvären kan lika gärna bero på dåligt upptag av fruktsocker – fruktos och kallas då fruktosmalabsorption.
Malabsorption betyder att tarmarna har svårt att ta upp vissa näringsämnen. Fruktos absorberas inte fullständigt i tunntarmen hos någon människa. Man kan alltså säga att alla i någon utsträckning malabsorberar fruktos. I stället för att tas upp i tunntarmen följer fruktosen då med ner i tjocktarmen där våra tarmbakterier festar loss. För dig med känslig tarm kan det göra att det bildas gaser, diarréer och att magen blir allmänt orolig.
Så många som en tredjedel av Sveriges befolkning är drabbad av fruktosmalabsorption i mer eller mindre grad. Fruktos är också en FODMAP–molekyl vilket innebär att man kan reagera på mindre mängder fruktos utan att lida av fruktosmalabsorption.
Det finns tester för att se om man har fruktosmalabsorption. De är så kallade utandningstest och används inte i så stor utsträckning inom vården i Sverige. Det enklaste sättet är därför att prova sig fram genom att äta livsmedel med mycket fruktos och se vad som händer i magen. Livsmedel med överskott av fruktos är till exempel fruktjuicer, äpple och päron.
Balans mellan glukos och fruktos
Fruktosmalabsorption är förmodligen ett medfött, genetiskt tillstånd och orsaken hittar vi på molekylnivå. Fruktos tas upp i tunntarmen med hjälp av glukos. Så länge som det finns 50 procent vardera av glukos och fruktos är allt frid och fröjd. Om det du äter i stället innehåller mer än 50 procent fruktos blir det problem när glukosen tar slut. De största källorna till fruktos är givetvis frukt av olika slag. Men det finns även i andra livsmedel, som vanligt vitt socker till exempel. Det som är intressant i sammanhanget är förhållandet mellan fruktos och glukos (druvsocker).
Belly Balance digitala behandling
I Belly Balance app kan du logga symtom, föra matdagbok, scanna varor, hitta FODMAP-listor och mycket mer som hjälper dig att behandla din IBS.
Prova gratisBättre om man tillsätter glukos?
En naturlig fråga i sammanhanget är om man kan tillsätta extra glukos för att öka upptaget av fruktos? Anta t ex att du äter en fruktsallad. Genom att välja frukter med ett lägre fruktosinnehåll (t ex banan, apelsin, kiwi) och samtidigt äta något som innehåller glukos till kan upptaget av fruktos förbättras. Detta fungerar dock bättre i teorin än i praktiken, men för den som är känslig kan det vara en bra idé att inte äta frukt på tom mage utan äta den efter maten i stället.
Uteslut andra diagnoser
Misstänker du att du är känslig för fruktos är det bra att först gå till läkaren och göra en ordentlig utredning för att utesluta andra tillstånd som t.ex. laktosintolerans. Därefter är det fritt fram att själv testa vilka frukter och grönsaker som orsakar problem. Även om du kommer fram till att du är känslig för fruktos är det viktigt att inte helt utesluta alla frukter eftersom de bidrar med både näring och fibrer.
Då får du i stället äta mer av de frukter som du klarar av och blir det för svårt är alltid grönsaker ett fullgott alternativ med betydligt mindre mängd fruktos. Rekommendationen är 500 g frukt och grönsaker per dag och det går alldeles utmärkt att bara äta det i form av grönsaker. Huvudsaken är att du äter!
Av: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance