Godis och IBS

Godis och IBS

Hur funkar det med godis och IBS? Ni är MÅNGA som undrar, det vet vi eftersom vi ser att en stor del av alla varor som scannas in i vår app är just godis. Låt oss därför presentera den ultimata godisguiden för dig med IBS och orolig mage.

Vi svenska konsumerar hisnande 15 kg godis (choklad- och konfektyrvaror) per år. Då tänker du kanske, inte en chans, inte jag. Men prova att räkna ihop intaget under en månad. Det är inte särskilt svårt att äta 250 g i veckan och därmed ett kilo i månaden. Och ja, vi behöver äta mindre socker, men det är ju svårt att klara sig helt utan, det är ju så gott och härligt och tröstande och uppiggande… Socker är definitivt inte bra för oss, men en liten mängd då och då är inte farligt att äta.

Olika typer av godis och IBS

Vanligt socker, sackaros eller strösocker, är ingen FODMAP eftersom det innehåller 50 % vardera av glukos och fruktos. Därmed kan den inte jäsa i tarmen. Samma sak med glukos eller glukossirap, det är inte heller en FODMAP. Däremot kan socker, i alltför stor mängd, ändå påverka magen på olika sätt. Det vet alla som råkat äta lite för mycket godis på en gång. Godis och IBS, eller snarare socker och IBS går sällan bra ihop.

De klassiska gelégodisarna innehåller vanligen glukossirap eller glukos-fruktossirap (High Fructose Corn Syrup). De ser kanske lika ut, men skiljer sig väsentligt. Glukossirap är gjort av enbart glukosmolekyler medan HFCS är ett sötningsmedel där man genom enzymbehandling höjt fruktosinnehållet så att det är betydligt högre än i vanligt majssirap. Därmed är HFCS en FODMAP som bör undvikas.

Exempel på godis som är OK att äta med IBS:

  • Ahlgrens bilar
  • Zoo
  • Colaflaskor Malaco
  • Nappar Haribo

Lakrits och IBS

Lakrits innehåller ibland vetemjöl och dessa sorter bör undvikas under elimineringsfasen. Ammoniumklorid och lakritsrot går däremot bra så titta efter dessa.

Choklad och IBS

De flesta chokladsorter innehåller en större eller mindre mängd laktos beroende på kakaohalt. Dock är producenterna försiktiga med att skriva ut laktosinnehållet och t ex Marabou vill inte tala om hur mycket laktos det är i deras mjölkchoklad. Vi kategoriserar så här:

  • Vit choklad – Innehåller vanligen en större mängd laktos. Undvik innan du provat att återinföra laktos.
  • Mjölkchoklad – även den innehåller laktos i relativt stor mängd. Avvakta tills efter återinförandet.
  • 70 % kakao – oftast laktosfri och därför ok under elimineringsfasen. Tänk på att choklad innehåller mycket fett och kan ställa till det om du äter för mycket på en gång.
  • Chokladgodis – Blandat chokladgodis som t ex Japp och Dumle innehåller vanligen både mjölkchoklad och skummjölkspulver och därmed relativt mycket laktos.

Tillsatser i godis som kan störa magen

Godis innehåller ju ofta tillsatser i form av konsistensgivare, emulgeringsmedel, sötningsmedel och färgämnen. Dessa bör du se upp med:

  • Sötningsmedel – sockeralkoholer t ex mannitol, sorbitol och xylitol är hög-FODMAP och bör undvikas. Aspartam och sukralos är inte FODMAP, men verkar kunna påverka tarmfloran på andra sätt enligt studier på djur. Exakt hur eller vid vilka intag det påverkar människan är ännu inte klarlagt.
  • Färg- och smakämnen – kan vara aromer eller koncentrat av frukter och bär. Beroende på vilka kan du behöva undvika dem.
  • Stabiliseringsmedel – Karragenan E407 finns främst i glass, men också i bland i godis och kan störa den som har en känslig mage. Sorbitolsirap E420 används också i godis och bör undvikas.

Snacks och IBS då?

Icke att förglömma. Vad vore fredagsmyset utan en rejäl skål med något knaprigt? Här en förteckning över snacksalternativ och huruvida de är ok för magen eller inte:

  • Popcorn – Sjärnsnackset nummer ett enligt oss. På gränsen till nyttigt eftersom skalen är antioxidantrika. Men, micropopcorn kan innehålla mycket fett och dessutom perflourerande ämnen som anses vara potentiellt skadliga för oss. Bättre alltså att poppa själv eller köpa färdigpoppade.
  • Chips – naturella chips går bra att äta. Tänk bara på att chips innehåller mycket fett så se upp du som är fettkänslig. Smaksatta chips innehåller i de allra flesta fall lökpulver. Undantaget är salt and vinegar. Det kommer ständigt nya sorter så håll utkik!
  • Ostbågar – Innehåller en mindre mängd laktos och bör därför begränsas till max 50 g tills du återinfört laktos.
  • Salta pinnar – Innehåller vete och är hög-FODMAP

Så, visst kan du med IBS äta lite godis då och då, det gäller bara att sluta i tid!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance