Illustration representing Diarre

Diarré och lös mage

Diarré klassas som fler än tre tunna och vattniga avföringar per dag. Det kan finnas flera orsaker till att man drabbas av diarré. En kan vara en tarm som arbetar för snabbt, vilket ibland drabbar personer med IBS.

Det beror vanligen på förstärkta reflexer och behovet av en toalett kan bli ganska akut. En annan orsak kan vara en tillfällig infektion som vid en magsjuka eller efter en antibiotikakur. Eftersom matens väg genom kroppen vid diarré är så snabb är det möjligt att tarmarna inte hinner ta upp näringen ordentligt.

Vid långdragna besvär kan det då finnas risk för näringsbrist och det kan också vara svårt att hålla vikten. Ett tecken på att kroppen börjar ta upp energi och näring igen är att vikten går upp. Om det är stora flöden är det viktigt att ersätta vätska och salter för att inte drabbas av uttorkning, och det gäller i synnerhet barn.

Vill du laga mat med smaker som stödjer din tarmhälsa?

Upptäck vår Webshopp, fylld med magvänliga produkter för enkel matlagning med magvänliga ingredienser

Diarré vanligt vid IBS

Den diarrédominerade typen av IBS heter IBS-D. För en majoritet av de med en snabb och orolig mage är symtomen värst på morgonen. Kanske känner du igen dig i att behöva gå på toaletten ett antal gånger på morgonen innan jobbet eller skolan? Eller hoppar du över frukosten för att slippa gå på toaletten innan lunch? Du kanske också har koll på var alla toaletter ligger i hela stan.

Du är inte ensam!

Det är väldigt många som då och då har akut behov av en toalett. Och viss finns det finns många saker i kosten som kan göra att magen arbetar snabbare. Kaffe och alkohol är två exempel, men även tuggummi och brustabletter med sötningsmedel kan orsaka diarré liksom torkade frukter som aprikoser och plommon. Ibland kan den med snabb och orolig mage uppleva ett akut behov av att behöva gå på toaletten mitt i måltiden. Orsaken är att reflexerna i magen överreagerar på födan som kommer ner och drar igång lite för mycket. Det kan också hända om man äter en alltför stor portion eller om man äter väldigt snabbt.

Andra orsaker till diarré

Det är inte ovanligt att drabbas av diarré i samband med en maginfektion vid utlandsvistelser. Kanske återgår inte magen sedan till sitt normaltillstånd igen utan förblir lös en lång period efteråt. Då är det troligt att tarmbakterierna kommit i obalans. Det är också vanligt med diarré i samband med en antibiotikakur. Då slå antibiotikan ut bakteriefloran i tarmen ut och onda bakterier kan lättare få överhanden. För att återställa tarmfloran kan man ta probiotika samtidigt som man äter antibiotika och en period efter. Probiotikatillskott som innehåller bakteriestammen Saccharomyces boulardi är extra bra vid just diarré.

En del kvinnor får också lös mage i samband med mens. Orsaken till det är inte klart, men det har troligen att göra med hormoner. Nivån av progesteron är låg kring mens och progesteron kan orsaka förstoppning t ex under graviditet när nivåerna är höga. Därför kan man få diarré när progesteronnivåerna är låga.

FODMAP hjälper vid diarré och lös mage

Kostbehandlingen FODMAP minskar effektivt symtomen vid IBS även för dig som har diarré. Det är viktigt att göra behandlingen på rätt sätt och även se över livsstilen i stort avseende t ex stress. Belly Balance behandling kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering och hjälper över 75 % av alla med IBS. De flesta med diarré blir hjälpta relativt snabb.

Vill du veta mer?

Nyfiken på mer om bajsavföringstransplantation eller kanske är du tvärtom – förstoppad? Vi på Belly Balance vet att ditt bajs säger mycket om dig och hur du mår. Vi pratar ofta och gärna om det andra känner sig obekväma med eftersom vi vet att det upptar delar av allas vår vardag. För vissa påverkar bajs mycket av både tid, energi och vardag. Det är viktigt att du som har IBS får möjlighet till en behandling som kan minska dina symtom. Genom att vi pratar om det uppmärksammas fler på att det finns hjälp att få.

Av: Sofia Antonsson 

Leg. Dietist, Belly Balance

Läs mer om