Person with a sore shoulder

Ont i vänster axel

Ont i vänster axel låter ju inte direkt som ett IBS-symtom, men faktum är att det inte är helt ovanligt att ha ont i axeln när man har IBS. Hur hänger axeln egentligen ihop med magen? Det ska vi förklara.

Diafragman kan ge ont i axeln

Diafragmamuskeln ligger som ett lock precis under revbenen. Den har referenspunkter i axelområdet. När tarmarna expanderar, alltså ökar i omfång, går signaler till axelområdet. Samma sak händer när du är ute och springer och får håll. Då kan det kännas i hals- och axelområdet. Genom att andas på rätt sätt, lång ner i magen, kan diafragman mjukas upp och på så sätt anpassa sig när tarmarna behöver mer plats.

Ta kontroll över din IBS idag!

Låt inte din mage begränsa dig. Appen Belly Balance ger dig verktyg och vägledning för att snabbt minska dina symtom

Överdelssensationer

Vagusnerven går från tarmen till hjärnan med förgreningar ut i bröstkorgen på vägen. När tjocktarmen börjar bråka skickas signaler upp till hjärnan. Ibland triggar signalerna från magen igång andra signaler på vägen. Då kan hjärnan tolka det som att signalerna kommer från annat håll samtidigt som man känner sensationer från områdena som triggats igång på vägen. Tryck över bröstet, hjärtklappning, dubbelslag, panikångest, ont i axeln som strålar ut i armen och oro är alla symtom som kan komma uppstå när tarmarna är oroliga. Det är viktigt att söka läkare för att utesluta hjärtproblem, men om du gjort det och symtomen fortsätter är det med stor sannolikhet tarmarna som stökar. Bara vetskapen om att det inte är fel på hjärtat kan ibland göra att systemet lugnar ner sig.

Genom behandlingen i appen får de flesta minskade symtom.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

 

Läs mer om