Träning och IBS - vi ger dig 6 tips!
April 5, 2024
Många undrar hur det fungerar med fysisk aktivitet och IBS, är det bra eller ska man undvika träning helt? Svaret är att det inte är samma för alla. Det beror på vem man är och hur besvärlig mage man har.
I grund och botten mår vi alla bra av att rör på oss, det är vi överens om. Tarmsystemet får välbehövlig massage och fungerar därmed bättre. Men för många med magproblem är det helt uteslutet att gå till gymmet. Antingen måste man ha tillgång till en toalett både före, under och efter träningen, eller så är man rädd för att få kramper mitt i passet. Dessa problem hör vanligen till de med diarrédominerad IBS. För den som är förstoppad är all rörelse bra för att stimulera tarmrörelser och hålla igång magen. Dock kan fysisk aktivitet generera smärtor när tarmarna kommer igång.
Löparmage är något annat
Löparmage är när man under, oftast långvarig, fysisk aktivitet drabbas av problem med magen i form av lös avföring, magkramper, illamående och gasbildning. Löparmage drabbar kvinnor oftare än män. Trots att det kan ge stora obehag och orsakar mycket besvär är inget av symtomen, förutom vid kraftig diarré med risk för vätskebrist, farligt i sig. Symtomen på löparmage uppkommer tillfälligt under fysisk aktivitet och går över när du tränat färdigt.
Dock har en studie som presenterades under 2017 från Monash University visat på att långvarig intensiv träning kan leda till att tarmen påverkas negativt. Så kanske är det lagom är bäst även här – man vet ju sedan tidigare att fysisk aktivitet i måttlig mängd har visat sig ha många skyddande effekter på tarmen.
Känn efter och anpassa
Motion och rörelse i kombination med IBS är alltså högst individuellt och beror på vilka symtom du har, dagsform samt vad du tränar. Därför är det viktigt att du hittar ett sätt att sporta som fungerar för dig och att du accepterar att det vissa dagar inte går att träna som du tänkt. I det fallet kanske det får räcka med en promenad. Var snäll mot dig själv. För den som är stressad och uppe i varv är det inte alltid bra med högintensiva aktiviteter eftersom det kan stressa kroppen ytterligare. Då är det lämpligare med lugnare fysisk aktivitet, som meditation eller yoga.
När det kommer till olika aktivitetsformer och IBS kan man generellt säga att all fysisk aktivitet som involverar hopp, skutt eller stötar är mer påfrestande för magen än mjukare träningsformer med en, ofta lägre, intensitet. Dock är det viktigt att komma ihåg att alla med IBS inte reagerar likadant på träning. För en person kan träning vara direktnödvändigt för att lindra symtom, för en
annan kan träningens påverkan på magen variera från dag till dag, och för en tredje kan även ett lättare träningspass sätta magen helt ur spel.
6 tips på träning som ofta lämpar sig bättre vid IBS är:
- Yoga
- Cykling
- Simning
- Promenader/Power Walks
- Dans
- Styrketräning
Läs mer! Den här träningen är inte bra vid IBS.
Lycka till!
Av: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance
Vill du laga mat med smaker som stödjer din tarmhälsa?
Av: Sofia Antonsson
Leg. Dietist, Belly Balance