IBS

För fem år sedan fick jag diagnosen IBS (irritable bowel syndrome) vilket är en kronisk tarmsjukdom vars främsta kännetecken är kronisk smärta/ och eller obehag i buken, samt avföringsrubbningar. Det kändes som en stor lättnad att efter 15 års tid av läkarbesök, olika mediciner och kostförändringar äntligen få veta vad som var fel. Tyvärr ledde dock inte vetskapen om min diagnos till några minskade symtom. Jag tappade direkt motivationen till att ta tag i problemet när läkaren meddelande att det inte finns någon behandling för IBS. Läkarens råd var att jag själv skulle undersöka vilka livsmedel som gav mig mer eller mindre symtom. Men det var ju det jag hade gjort de senaste 15 åren….

I april 2016 började jag och min studiekamrat Julia att skriva vår kandidatuppsats i kostvetenskap. Vi valde att skriva om IBS och under två månaders tid fördjupade vi oss inom ämnet. Resultatet blev en uppsats som handlar om IBS, relationer och gemensamma måltider. Det var under uppsatstiden som jag för första gången kom i kontakt med begreppet FODMAP. Jag läste ett flertal studier vars resultat visade att kostbehandlingen FODMAP leder till minskade symtom vid IBS. Behandlingen går ut på att utesluta jäsningsbara kolhydrater (FODMAPs) ur kosten under en begränsad tid för att sedan lägga tillbaka dem grupp för grupp under kontrollerade former. Detta för att få kännedom om vilka livsmedelsgrupper som man är mer eller mindre känslig för.

När jag läste om kostbehandlingen kände jag direkt att jag ville prova den. Jag började med att skriva en lista över de livsmedel som skulle undvikas, men längre än så kom jag inte. Jag var stressad över plugget och kände att jag varken hade tid eller energi till att göra en kostförändring just då. Men varför inte ta chansen till att må bättre redan idag, när det kanske äntligen finns en lösning? Ja, den frågan har jag ställt mig själv ett flertal gånger. Antalet anledningar till varför jag inte tagit tag i problemet förrän nu kan göras lång. Middagsbjudningar, kalas och färdiglagade matlådor som ska ätas upp är bara några av anledningarna. Men nu är det slut på dåliga ursäkter! Med hjälp och stöd av IBS-skolan online är jag nu redo att kämpa för mig och min mage.

I nästa inlägg berättar jag mer om IBS-skolan online och hur den ska hjälpa mig i min resa mot en lugnare mage. / Lina