Glutenfri semla
Hetvägg, fettisdagsbulle eller semla. Kärt barn har många namn och det spelar egentligen ingen roll vad man kallar den, god är den oavsett. Här är en glutenfri och FODMAP-vänlig variant.
Instruktioner
- Värm mjölken och smält smöret tillsammans i en kastrull till fingervarmt. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av den varma mjölkblandningen och rör tills jästen har löst upp sig. Häll i resten av mjölken och blanda i fiberhusk. Låt svälla ca 15 minuter.
- Blanda ihop mjöl, socker, salt, kardemumma och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i vätskan, lite i taget med en elvisp med degkrogar. Arbeta degen ordentligt, täck över med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Mjöla bakbordet och häll upp degen, arbeta degen smidig. Tillsätt lite mer mjöl om degen är kladdig. Dela den i 8 st lika stora delar. Rulla till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Låt svalna under bakduk.
- Rör ihop mandelmassa och rumsvarmt smör. Skär av ett lock och gröp ur lite av bullen, fyll med mandelmassa och vispad grädde. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
- Tips: Blanda mandelmassan med grädden innan du fyller semlan.