Illustration Stomach and gas

Gas i magen – därför blir magen svullen och uppblåst

Ballongmage, stressmage, mjölkmage eller irritabel tarm. IBS har många namn och alla signalerar de en mage i obalans. Gas i magen ger dig en spänd, svullen och uppblåst mage och är ett väldigt vanligt symtom vid IBS. Varför blir magen uppblåst som en ballong egentligen?

Är du en av alla de som upplever att magen lever sitt eget liv och plötsligt, helt utan förvarning, svullnar upp som en ballong? Just ballongmage är väl det uttryck som kanske bäst beskriver hur det känns när du har mycket gas i magen och du kanske någon gång fått höra ”Grattis, när är det dags?”. En svullen mage påverkar vardagslivet.

Många skäms och vill inte ha kläder som sitter åt. Kanske behöver du lägga dig ner efter maten eller så har du ett extra par byxor med dig till jobbet som du kan byta till efter lunch? Alla människor blir då och då uppblåsta, utan att för den delen ha IBS. Men när uppblåstheten blir tillräckligt störande kan det vara en signal om att något inte är som den ska.

För många är magen platt och fin på morgonen för att successivt öka i omfång under dagen och vips så har vi oss ett stycke ballongmage till kvällen. Med kost- och livsstilsförändringar går det dock att få bukt med den svullna magen. Du kan även prova yoga för att behandla uppblåst mage.

Söker du efter måltider som stödjer din maghälsa?

Ladda ned appen och upptäck 500+ magvänliga recept

Både andning och kost kan ge gas i magen

Ballongmage beror till stor del på vad vi äter eftersom vissa livsmedel, FODMAPs, jäser i tarmarna. Gaserna som produceras får då tarmarna att expandera. De största gasproducenterna i magen är vanligen lök, vitlök, sädesslag och baljväxter och genom att undvika dem kan omfånget minska drastiskt. I vår artikel om mat att undvika vid IBS kan du lära dig mer om vad du bör undvika. Vill du istället läsa mer om bra mat vid IBS har vi en artikel om det också.

Även det faktum att tarmmotoriken inte fungerar riktigt som den ska när man har IBS bidrar till att gaserna inte kommer ut som de ska, utan bubblar omkring inne i magen. Du kanske till och med kan känna att de går åt fel håll. Då kan man hjälpa gaserna ut genom att massera tarmarna från höger till vänster sett från ditt eget håll. Det är vanligast med svullen mage på kvällen. Det beror på att magen samlat på sig livsmedel under dagen och att det rätt som det är blivit för mycket av livsmedel som stör tarmen. Genom att minska belastningen av FODMAPs under dagen minskar risken för ballongmage på kvällen.

Diafragman felkopplar

Diafragmamuskeln ligger som ett lock precis under revbenen. När vi andas på rätt sätt, dvs djup ner i magen, flyttas diafragman upp och ned. Det blir som en inre massage av tarmarna. Därför är det viktigt att andas på rätt sätt. Om tarmarna behöver mer utrymme ska diafragman dra sig uppåt och lämna plats.

Hos personer med IBS har man dock sett att diafragman är lite stel och oflexibel. Det innebär att den inte slappnar av som den ska för att lämna plats när tarmen behöver mer utrymme. Det kan då bidra till att magen blir extra hård och uppblåst. Genom att andas rätt, djupt nere i magen, kan du få diafragman att fungera bättre.

Andra orsaker till gas i magen

Stress kan också få magen att svullna och det kan vara kopplat till andning, men också ätbeteendet. Äter man för fort, oregelbundet eller kanske för mycket blir belastningen större på mag-tarmkanalen. Då kan den reagera kraftigt med plötslig uppblåsthet. Många kvinnor uppger att de får svullen mage vid mens samtidigt som man är mer smärtkänslig. Det har mest troligt med hormoner att göra.

Gas i magen kan ge överdelsbesvär

Det är inte ovanligt att en svullen mage ger illamående eller symtom som är relaterade till den övre delen av magen. Uppblåst mage kan öka trycket uppåt vilket kan få magmunnen att sluta tätt sämre med följd att man kan få magkatarrssymtom som uppstötningar, halsbränna och obehag.

Håll inte inne gasen

Än i dag råder stor tabu om gaser och att släppa sig, både bland yngre och äldre. Många lider enormt och begränsar därför sitt liv på olika sätt. Det kan vara att man tackar nej till middagar, att gå på bio, eller att inte kunna ha ett förhållande. Kanske behöver du vara på helspänn för att parera om det värsta skulle hända.

Att hålla inne gaserna är ingen bra idé eftersom det ofta orsakar smärta och obehag. Samtidig är det ohållbart för många att springa på toaletten var femte minut för att släppa sig. Därför gäller det att fisa när möjlighet ges. Passa på att gå en liten promenad vid lunch. Rörelse kan få igång tarmen och göra så att gaserna kommer ut.

Har du IBS så kan du med rätt kost och andningsövningar minska gas i magen på några veckor! I Belly Balance app hittar du recept, övningar, FODMAP-listor, streckkodsscanner och mycket mer för att behandla din IBS.

Av: Sofia Antonsson 

Leg. Dietist, Belly Balance

Läs mer om