Ont i magen

Ont i magen är ett symtom som många människor upplever, men för den med IBS kan smärtan vara återkommande och ibland svår att hantera. Just smärta är en komponent som man menar alltid ska finnas med vid diagnostiseringen av IBS. Det är dock långt ifrån alla med IBS som har ont i magen. Många upplever i stället en sorts obehag i magen.

Olika sorters ont i magen

Smärta kan definieras på många olika sätt. Det kan vara molande värk eller en svidande känsla, kramp, knivhugg. Smärtan kan också sitta på olika ställen i magen. Hjärnan är inte jättebra på att tolka informationen från magen vilket betyder att det kan kännas som att det gör ont på ett ställe, medan det i själva verket är på en annan plats som det stökar.

Det är vanligt med smärta på höger eller vänster sida under revbenen. Där gör tjocktarmen en krök och det är lätt att gaser fastnar där och inte kommer vidare i tarmsystemet, vilket kan orsaka smärta när tarmen expanderar.

Viktigt att mäta

Genom att använda en så kallad VAS skala kan man uppskatta smärtan från 0-10. På så sätt kan du se hur smärtan förändras över tid och lära dig mer om när smärtan kommer. Kanske är det lite bättre på morgonen för att sedan tillta under dagen. Eller så blir det värre om du är spänd, nervös eller stressad. För att få kontroll på situationen är det viktigt att föra en symtomdagbok där man varje dag loggar sina symtom.

Ont i magen hos barn

Barn med diffust magont ska alltid genomgå utredning hos läkaren. Att först utesluta andra sjukdomar och därefter få en diagnos är viktigt när det gäller barn.

Orsaker till att ha ont i magen vid IBS

  • Muskelkontraktioner i tarmen: IBS kan orsaka starkare och längre muskelkontraktioner i tarmen, vilket kan resultera i gasbildning, uppblåsthet och ont i magen.
  • FODMAPs: Dessa är vissa typer av kolhydrater som kan vara svåra att bryta ner och absorbera i tunntarmen. Överdriven konsumtion kan leda till smärtsam gasbildning och svullnad.
  • Infektioner: Tidigare mag-tarminfektioner kan leda till IBS, så kallad PI-IBS, vilket resulterar i återkommande magvärk.
  • Överkänslig Tarm: Många med IBS rapporterar en ökad känslighet i tarmen, vilket kan orsaka smärta även vid normal gasproduktion.

Möjliga behandlingar

  • Kostbehandlingen FODMAP: Genom att minska eller eliminera intaget av hög-FODMAP livsmedel upplever många en märkbar minskning av smärta och uppblåsthet.
  • Antispasmodiska läkemedel: Dessa kan hjälpa till att kontrollera muskelkramper i tarmen, vilket kan lindra smärtan.
  • Fiberintag: Även om det kan vara svårt att hantera vissa fibrer när man har IBS kan ett balanserat intag av rätt sorts fibrer hjälpa till med förstoppning och därigenom minska smärtan.
  • Probiotika: Vissa stammar av probiotika har visat sig vara effektiva för att minska smärtan hos IBS-patienter.
  • Stresshantering: Eftersom stress kan vara en utlösande faktor för IBS-attacker, kan tekniker som meditation, yoga och andningsövningar vara till hjälp för att minska smärtan.

Ont i magen på grund av IBS kan vara överväldigande, men genom att förstå de underliggande orsakerna och utforska olika behandlingsalternativ kan du hitta lindring. Vanligtvis är en kombination av kostbehandlingen FODMAP och stresshantering den mest effektiva metoden.

appen Belly Balance finns mat- och symtomdagbok, kostplaner, recept, streckkodsläsare, FODMAP-listor och mycket annat som hjälper dig att behandla din IBS. Genom upplägget på kostbehandlingen FODMAP (att först eliminera och sedan korrekt återinföra) kan du lära dig att undvika de livsmedel är som ger symtom och behålla de som går bra att äta.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

Ladda ner appen Belly Balance för en digital behandling av IBS