Image of a person with a bloated stomach

Uppblåst mage

Blir magen uppblåst som en ballong efter lunch? Eller efter alla måltider kanske? Har du försökt lista ut vad det är som triggar en uppblåst mage utan att riktigt få grepp om vad det är som orsakar gaserna som kan skapa obehag i form av både smärta och dålig lukt? Det skulle kunna vara så att du, precis som fler än 1,5 miljoner svenskar, har IBS.

IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom vilket betyder att man inte kan hitta några fel i mage eller tarmar. De fungerar bara inte riktigt som de ska. Cirka 15-20 % av världens befolkning har IBS och merparten av de som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland män är mörkertalet stort delvis beroende på att färre män söker vård. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen IBS. Det har länge varit känt att psykologiska faktorer har betydelse vid IBS och att oro och stress kan förvärra sjukdomen

Ta kontroll över din IBS idag!

Är du redo att återta ditt liv från IBS? Vår app ger de verktyg och vägledning du behöver för att hantera IBS effektivt.

Prova gratis

Orsaker till uppblåst mage

Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Tidigare har konkreta kostråd saknats inom vården vilket resulterat i generella kostråd som att justera fibermängden, ta bort laktos eller i värsta fall inte några råd alls. Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända. Ärftlighetsfaktorn är ca 20-50 %. Därtill finns flera teorier som innefattar störningar i tarm-motoriken, defekt gastransport, glest filter i nervsystemet mellan mage och hjärna, förändringar i tarmfloran och låggradig inflammation i tarmslemhinnan. Symtom kan vara t ex att magen blir uppblåst efter måltider.

De flesta uppger att de antingen haft magproblem så länge de minnas, att de fått diagnos när de var kring 20 år, efter en magsjuka/infektion eller efter en period av långvarig stress eller trauma. Många upplever att stress och oro förvärrar symtomen och man har därför trott att sjukdomen enbart varit psykosomatisk. Det vi vet är att flera faktorer samverkar och att kost och stress är av direkt avgörande betydelse för IBS symtom.

Behandling av uppblåst mage

I Sverige har standardiserad behandling av IBS länge saknats. Sedan några år finns nu kostbehandlingen FODMAP som enligt vetenskapliga studier hjälper 75 % av personer med IBS. För bästa resultat är det viktigt att behandlingen görs på rätt sätt, med stöd av en dietist antingen fysiskt eller digitalt. Belly Balance, med dietist Sofia Antonsson i spetsen, har de senaste åren framgångsrikt behandlat tusentals personer med hjälp av FODMAP. I behandlingen används kostbehandlingen i kombination med mindfulness, andningsövningar och stresshantering.

Kom igång redan idag med din behandling och upplev själv hur dina symtom minskar redan inom en vecka!

Av: Sofia Antonsson 

Dietist, Belly Balance

Läs mer om