Marsipantårta med leopardmönster
Det är alltid bra att ha ett FODMAP-vänligt tårtrecept. De flesta tål mandlar i den mängden som blir i lite marsipan så täck tårtan med smörkräm och sedan marsipan. Är du mycket känslig mot mandlar, täck med vispad laktosfri grädde och garnera med en mängd färska, färgglada bär t.ex hallon, jordgubbar och blåbär.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
tårta
Ingredienser
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 180 g socker
  • 150 g potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
Vaniljkräm
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 msk vaniljsocker
Bärfyllning
  • 250 g frysta bär t ex jordgubbar och/eller blåbär
  • 0,75 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl laktosfri grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
Smörkräm
  • 150 g laktosfritt smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
Portioner
tårta
Ingredienser
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 180 g socker
  • 150 g potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
Vaniljkräm
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 msk vaniljsocker
Bärfyllning
  • 250 g frysta bär t ex jordgubbar och/eller blåbär
  • 0,75 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl laktosfri grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
Smörkräm
  • 150 g laktosfritt smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop socker och ägg vitt och fluffigt. Blanda i potatismjöl och bakpulver. Häll i smeten i en bröad rund form och låt grädda i ugnen i 35-40 minuter. Kolla med en sticka så att tårtbotten inte är kladdig inuti. Låt svalna innan du försiktigt delar den i två eller tre delar.
  2. Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull. Rör om medan det sjuder tills det tjocknat. Ta av vaniljkrämen från spisen, blanda i vaniljsockret och låt svalna innan du använder det på tårtan.
  3. Koka upp bären tillsammans med vatten och socker. Låt småkoka ett tag tills bären är mosade, ca 10-15 minuter. Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Tag av kastrullers från plattan och rör ned gelatinbladen. Låt allt stelna i kylen ca 5 timmar.
  4. Vispa grädde och vaniljsocker ganska hårt, men ej till smör. Blanda försiktigt ihop bärsylten med grädden till en jämn mousse.
  5. Koka upp vattnet. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Häll i det varma vattnet lite i taget under vispning, tills konsistensen blir följsam. Det är viktigt att den inte är för hård och kletig då den i så fall fastnar i tårtbotten och drar med sig bitar av den. Särskilt ovan tårtbotten blir lite porös, så satsa på att få till rätt konsistens på smörkrämen!
  6. Ta ut din kalla fyllda tårta och spackla på smörkrämen. Det går bra att använda t ex en smörkniv. Se till att tårtan täcks med ett jämnt lager smörkräm, syftet är att få bort alla ojämnheter i tårtan och fylla små hål. Det går åt olika mängd smörkräm beroende på hur tårtan ser ut, det brukar bli lite smörkräm över. Ställ tårtan i kylen igen, medan du kavlar ut marsipanlocket.
  7. Det är enkelt att täcka tårtan med marsipan! Här har vi gått loss på djurtema och skapat leopardmönster i marsipanen. Men det går lika bra att använda marsipan i någon rolig färg. Använd potatismjöl när du kavlar ut din marsipan, så fastnar den inte i underlaget eller på kaveln.
Receptanteckningar

Tips! Låt alltid tårtan stå i kylen ett tag efter att du är klar med fyllningarna, minst 4-5 timmar men gärna över natten så att fyllningen sätter sig. Tårtan har även en tendens att sjunka ihop lite, vilket är bra om den gör innan marsipan eller grädde läggs på.