Kålsallad med lingondressing
Den här salladen innehåller några begränsade ingredienser, men nu är vi ju olika allihopa så välj de du klarar av beroende på hur långt du kommit i kostbehandlingen.
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 2 dl frysta lingon
- 20 små färska eller frysta brysselkålhuvuden
- 3 liter vatten
- 500 g rödkål
- 1 apelsin rivet skal och saft
- 2 msk lönnsirap
- 1 msk rödvinsvinäger
- ½ dl olivolja
- 1 tetra kikärter à 300 g
- salt och svartpeppar
- 1 dl hasselnötter
- ½ kruka persilja
- rödbetsskott
- ärtskott
- olivolja
- Flingsalt
Ingredienser
|
Instruktioner
- Tina lingonen och eventuellt brysselkålen. Koka upp vattnet i en kastrull.
- Strimla rödkålen fint. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen om den är färsk och halvera dem. Fräs några minuter i lite olja och strö över en nypa flingsalt. Lägg rödkålen i ett durkslag och häll det varma vattnet över. Låt stå några minuter. Skölj rödkålen kall och pressa ur allt vatten.
- Mixa lingon, apelsinsaft, apelsinskal, lönnsirap, vinäger och olivolja till en dressing.
- Skölj kikärtorna ordentligt och blanda dem med rödkål och brysselkål. Vänd ner kålblandningen i dressingen och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett stort serveringsfat.
- Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på medelvärme och hacka dem grovt.
- Hacka persiljan. Strö den och hasselnötterna över kålsalladen.
- Garnera med rödbets- och ärtskott.
Receptanteckningar
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.