Laab gai
Tillagningstid | 30 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 500 g kycklingfärs
- 2 msk sesamolja
- 5 cm ingefära fint riven
- 0,5 tsk vitlöksolja
- 1 tsk ramslök eller 5 blad ramslök, finhackad
- 1 röd chili finhackad
- 2 salladslökar finhackad, gröna delen
- 6 tsk fisksås
- 1 lime saft + zest
- 1 msk farinsocker
- 1 msk vinäger
- 0,5 kruka mynta hackad
- 0,5 kruka koriander hackad
- 80 g solrosskott
- 2 st tomater skuren i mindre klyftor
Till servering
- 1 huvud isbergssallad eller hjärtsallad
- jordnötter grovhackade
- mynta
- koriander
- limeklyftor
Ingredienser
Till servering
|
Instruktioner
- Hetta upp en panna och stek färsen tills den börjar ta färg och blir smulig. Tillsätt sesamolja tillsammans med ingefära, vitlöksolja, ramslök och chili. Stek i några minuter. Blanda ner salladslöken och fräs ytterligare i någon minut.
- Häll på fisksås, limesaft + zest, socker och vinäger, låt koka i några minuter. Smaka av med eventuellt mer vinäger, lime eller fisksås.
- Ta av pannan från värmen och låt svalna något.
- Rör ner solrosskott, tomat, mynta och koriander. Plocka stora blad av salladen, lägg upp en rejäl sked med kyckling i varje blad, toppa med jordnötter och eventuellt mer koriander och mynta, servera med en extra limeklyfta.