Lammfärslimpa med citronpotatis och skysås
För dem som vill laga husman på lite annorlunda sätt. Servera med ugnsbakad potatis eller kokt med citronsmak som i receptet nedan.
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 2 salladslökar gröna delen
- 1 dl urkärnade svarta oliver
- 1 dl soltorkade tomater
- 600 g lammfärs
- 1 msk hackad rosmarin
- 1-2 krm cayennepeppar
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- valfri olja till formen
- 2 1/2 dl rött vin eller matlagningsvin
- 2 tsk brun farin strö
- 800 g delikatess- eller färskpotatis
- 1 citron tvättad
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk maizena majsstärkelse
- salt och svartpeppar
Ingredienser
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Strimla salladslök, oliver och soltorkade tomater. Blanda färs, salladslök, oliver, tomater, rosmarin, cayennepeppar, ägg och salt till en jämn smet. Forma en färslimpa av smeten. Lägg över den i en oljad ugnssäker form.
- Koka ihop vin och farinsocker i en kastrull någon minut. Häll vinet på färslimpan. Stek 45–50 minuter i ugnen.
- Skölj och koka potatisen med skalet på i lättsaltat vatten. Lägg i den hela citronen och låt koka med. Lyft upp färslimpan och håll den varm. Sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt kalvfonden. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och sjud ca 2 minuter. Mosa citronen över potatisen och tillsätt olivolja och flingsalt. Servera lammfärslimpan med skysås och citronpotatis.