Lammgryta med smak av Indien
En riktigt mustig gryta som får bra med sting i smaken av den indiska kryddblandningen garam masala. Kryddblandningen varierar men består ofta av bl a av kanel, kryddnejlika, koriander och chili. Som med de flesta grytor blir den ännu godare om den lagas en dag i förväg.
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 600 g grytbitar av lamm
- 1 st purjolök gröna delen
- 2 st morötter
- 1 st aubergine
- 4 cm färsk ingefära
- 2 msk rapsolja
- 2 msk curry
- 1,5 msk garam masala
- 2 msk kalvfond Bong
- 1 dl laktosfri grädde
- salt och svartpeppar
- basmatiris
- laktosfri turkisk yoghurt
- färsk persilja eller koriander
Ingredienser
|
Instruktioner
- Strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i ½ cm tjocka slantar. Skär auberginen i ca 3 cm stora bitar. Skala och finriv ingefäran.
- Fräs purjolök och ingefära i olja i en gryta 2 minuter. Tillsätt curry och garam masala och fräs ytterligare ½ minut.
- Lägg i aubergine, morot och lammgrytbitar. Häll på kalvfond och vatten så att det täcker. Tillsätt ½ tsk salt. Rör om och lägg på ett lock. Låt koka tills köttet är mört, 1-2 timmar.
- Tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja eller koriander. Servera med kokt basmatiris och yoghurt.