Saffransbullar
Saftiga saffransbullar med kanel och kardemummafyllning.
Tillagningstid | 2,5 tim |
Portioner |
st
|
Ingredienser
Deg
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g smör
- 2 pkt saffran á 1
- 4,5 dl laktosfri mjölk 3%
- 2 msk fiberhusk
- 250 g laktosfri kvarg
- 1,5 dl strösocker
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 10 dl glutenfri fin mjölmix
Fyllning
- 200 g smör
- 1,5 dl strösocker
- kanel & kardemumma
Pensling & garnering
- 2 ägg
- ev. pärlsocker
Ingredienser
Deg
Fyllning
Pensling & garnering
|
Instruktioner
- Stöt saffran tillsammans med 1 tsk av strösockret. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och mjölk och låt degvätskan bli fingervarm.
- Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Häll på resten av degvätskan samt fiberhusk. Rör om och låt det svälla i ca 10 minuter.
- Tillsätt resten av sockret, salt, ägg och kvarg. Arbeta in mjölet och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Vispa ihop smör och socker så att det sedan går att breda på degen.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, knåda och dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut till rektanglar på mjölad bänk till 4-5 mm tjocklek. Bred på smör- och sockerblandningen, strö över önskad mängd kanel och kardemumma.
- Vik degen dubbel på längden, kavla lätt på den. Skär 2-3 cm breda långa remsor som du försiktigt tvinnar och rullar ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter.