Saffransbullar
Saftiga saffransbullar med kanel och kardemummafyllning.

Saffransbullar, glutenfritt, glutenfri jul, IBS-vänlig, FODMAP
Saffransbullar, glutenfritt, glutenfri jul, IBS-vänlig, FODMAP
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 2,5 tim
Portioner
st
Ingredienser
Deg
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 2 pkt saffran á 1
  • 4,5 dl laktosfri mjölk 3%
  • 2 msk fiberhusk
  • 250 g laktosfri kvarg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 10 dl glutenfri fin mjölmix
Fyllning
  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • kanel & kardemumma
Pensling & garnering
  • 2 ägg
  • ev. pärlsocker
Tillagningstid 2,5 tim
Portioner
st
Ingredienser
Deg
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 2 pkt saffran á 1
  • 4,5 dl laktosfri mjölk 3%
  • 2 msk fiberhusk
  • 250 g laktosfri kvarg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 10 dl glutenfri fin mjölmix
Fyllning
  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • kanel & kardemumma
Pensling & garnering
  • 2 ägg
  • ev. pärlsocker
Saffransbullar, glutenfritt, glutenfri jul, IBS-vänlig, FODMAP
Saffransbullar, glutenfritt, glutenfri jul, IBS-vänlig, FODMAP
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Stöt saffran tillsammans med 1 tsk av strösockret. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och mjölk och låt degvätskan bli fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Häll på resten av degvätskan samt fiberhusk. Rör om och låt det svälla i ca 10 minuter.
  3. Tillsätt resten av sockret, salt, ägg och kvarg. Arbeta in mjölet och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  4. Vispa ihop smör och socker så att det sedan går att breda på degen.
  5. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, knåda och dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut till rektanglar på mjölad bänk till 4-5 mm tjocklek. Bred på smör- och sockerblandningen, strö över önskad mängd kanel och kardemumma.
  6. Vik degen dubbel på längden, kavla lätt på den. Skär 2-3 cm breda långa remsor som du försiktigt tvinnar och rullar ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter.