Vegetarisk lasagne
En klassiker i grön tappning som passar finfint att frysa in. Glutenfria lasagneplattor finns i vanliga livsmedelsbutiker. Se till att välja en sort som inte innehåller sojamjöl. Vegan? Byt ut osten mot ett veganskt alternativ och använd ris- eller havremjölk.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 450 g fryst hackad spenat
  • 1 klyfta storvitlök
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 stora morötter
  • 250 g ricottaost
  • 250 g keso
  • 100 g fetaost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 3 krm riven muskot
  • 12 glutenfria lasagneplattor
  • 1 1/4 dl smakrik riven ost
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Vitkålssallad
  • 3 msk rapsolja
  • 400 g vitkål
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • svartpeppar eller franska örter
  • salt
  • dl eventuellt 1⁄2inlagd paprikasallad
Portioner
port
Ingredienser
  • 450 g fryst hackad spenat
  • 1 klyfta storvitlök
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 stora morötter
  • 250 g ricottaost
  • 250 g keso
  • 100 g fetaost där innehållet av laktos är max 1g/100g
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 3 krm riven muskot
  • 12 glutenfria lasagneplattor
  • 1 1/4 dl smakrik riven ost
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Vitkålssallad
  • 3 msk rapsolja
  • 400 g vitkål
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • svartpeppar eller franska örter
  • salt
  • dl eventuellt 1⁄2inlagd paprikasallad
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten. Skala och dela vitlöksklyftan i bitar (inte alltför små). Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och stek vitlöken tills den är brun. Plocka upp bitarna (se till att få med alla). Skiva salladslöken och fräs den i samma panna några minuter. Tillsätt tinad spenat och fräs ytterligare några minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
  2. Riv morötterna grovt. Blanda spenaten med morötter, ricottaost, keso, smulad fetaost, mjölk, muskot, salt och peppar.
  3. Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form. Varva sedan fyllningen med lasagneplattor och strö riven ost på toppen. Tillaga i ugnen ca 30 minuter.
  4. Strimla vitkålen med en osthyvel eller mandolin. Blanda med olja, vinäger, salt, peppar eller franska örter och eventuellt hackad paprika.
  5. Servera lasagnen med vitkålssalladen.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.