Saffransdoftande fiskgryta med ramslöksaioli
OBS! Enligt senaste analyserna är tomat begränsat till max 70 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Tillagningstid | 70 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
Aioli
- 2 äggulor
- 4 droppar vitlöksolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 dl rapsolja
- torkad ramslök efter smak
- salt
- 0,5 citron
Fiskgryta
- 200 g räkor med skal
- 300 g lax
- 300 g torsk
- 1 purjolök gröna delen
- 1 fänkål
- 2 morötter
- 5 potatisar
- 1 palsternacka
- 0,25 rotselleri
- 2 pkt saffran à 0,5 g
- 1 knippe timjan
- olivolja
- 1 tsk chiliflakes
- 2 burkar hela körsbärstomater á 400 g
- 3 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 5 dl hemgjord skaldjursfond (eller 5vatten och 4 msk hummerfond, Bong)
- salt och svartpeppar
- vitlöksolja
Ingredienser
Aioli
Fiskgryta
|
Instruktioner
- Vispa ihop äggula, vitlöksolja och vinäger. Häll i rapsoljan under vispning i en tunn jämn stråle. Smaka av med ramslök, salt och citronsaft. Låt vila i kylen tills servering.
- Skala räkorna och skär fisken i bitar 3x3 cm. Strimla purjolök och fänkål. Skala och skär morötter, potatis, palsternacka och rotselleri i mindre bitar. Värm olivolja i en gryta och fräs alla grönsaker några minuter utan att de tar färg. Häll i saffran, timjan, chiliflakes, körsbärstomater, vin, vatten och koka upp. Tillsätt fond och koka ca 20 minuter.
- Smaka av med salt, svartpeppar och vitlöksolja. Ta av grytan från värmen, lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter. Vänd sist i räkorna.
- Servera med en klick aioli och ett gott bröd.