Kalops
Husmansrätten framför andra, som här innehåller både morot och palsternacka. Kalopsen blir godare om den får stå, så laga den gärna dagen före servering.
Portioner |
|
Ingredienser
- 600 g högrev
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 3-4 salladslökar smör gröna delen
- 1-2 msk Maizena majsstärkelse eller glutenfritt mjöl
- 4-5 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 3 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 1 tsk salt
Till servering
- salt och vitpeppar
- 800 g potatis
- lingonsylt
Ingredienser
Till servering
|
Instruktioner
- Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
- Skär köttet i småbitar, ca 3 x 3 cm. Skala och slanta morot och palsternacka. Strimla salladslöken.
- Fräs köttet så att det får färg i en gryta med smör. Lägg i morötter, lök och palsternacka och låt dem fräsa med. Pudra över majsstärkelse eller mjöl och rör om. Tillsätt vatten, fond och kryddor.
- Låt koka upp, sänk värmen och låt koka 1 1/2– 2 timmar, eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och lingonsylt.