Vegansk senapssill
Aubergine är förvånansvärt likt sill i konsistensen och därmed utmärkt om man vill äta veganskt!
Portioner |
burk
|
Ingredienser
- ½ stor aubergine
- Lagen:
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 0,75 dl socker
- 3 grovt krossade kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 3 kryddnejlikor
- Senapssåsen:
- 1 dl rapsolja
- 3 msk skånsk senap
- 2 msk socker
- 2 msk rödvinsvinäger vitvinsvinäger fungerar också!
- 1 dl hackad dill
- vitpeppar
- salt
Ingredienser
|
Instruktioner
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Lägg över auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
- Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
- Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.