Lussebullar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
st ca
Ingredienser
  • 200 g smör
  • 5 dl laktosfri mjölk
  • 1 paket jäst 50g
  • 2 paket saffran
  • 2 dl vit sirap
  • 1 tsk salt
  • 1-1,1 kg dinkelmjöl cirka 17-18 dl
  • 1 ägg till pensling
  • russin till garnering
Portioner
st ca
Ingredienser
  • 200 g smör
  • 5 dl laktosfri mjölk
  • 1 paket jäst 50g
  • 2 paket saffran
  • 2 dl vit sirap
  • 1 tsk salt
  • 1-1,1 kg dinkelmjöl cirka 17-18 dl
  • 1 ägg till pensling
  • russin till garnering
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölk och värm till 37°C. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.
  2. Ha ner lite dinkelmjöl vartefter i skålen med degvätskan. Arbeta degen till den är smidig, gärna cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen, och täck md en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  3. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 40 delar och rulla ut varje del till en korv. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir som ett S. Lägg ut lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa i 30 minuter.
  4. Värm ugnen till 250°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.