Andningsövning för IBS

Andning kan ju te sig väldigt naturligt, men visste du att det är viktigt att andas på rätt sätt? När vi stressar och är uppe i varv blir andningen grundare och flyttas upp i bröstet. Genom att andas långt ner i magen aktiveras kroppens broms vilket leder till minskat stresspåslag och sänkt blodtryck. Det hjälper dessutom till att få matsmältningen att fungera optimalt. För dig som har problem med uppblåsthet är rätt andning också viktig eftersom den kan hjälpa till att mjuka upp muskulatur som i sin tur ger en minskad uppblåsthet. De flesta av oss andas cirka 14 andetag per minut men med hjälp av yogiska andetag och lite träning kan du komma ner på så lite som ett till två andetag på en minut. Nedan hittar du en andningsövning för IBS som du kan genomföra flera gånger per dag.

Andningsövning för IBS – övning

Gör så här:
Ligg på rygg. Placera en hand på magen och en hand på bröstet med fingertopparna mot nyckelbenet. Andas in genom näsan, spänn ut magen mot taket och ut mot sidorna. Fortsätt sedan vidga även revbenen ut åt sidorna och avsluta inandningen genom att fylla ända upp till nyckelbenen. Känn hur hela bröstkorgen lyfts och vidgas. När du har fyllt dig helt andas du ut i omvänd ordning. Först sjunker nyckelben, sedan bröstkorg, revben, och slutligen magen tillbaka in igen. Andas även ut genom näsan och se till att utandningen blir långsam och kontrollerad. Vila sedan några sekunder, och låt kroppen själv signalera när det är dags för nästa andetag. Låt på det här sättet andetaget bli djupt och långt. Känner du att pulsen ökar när du lägger dig ner och börjar djupandas? Förmodligen vill inte din kropp alls ligga ner och “bara” andas. Ta då och minska på inandningen. Stanna vid revbenen och andas bara med magen. Efter lite övning kan du sedan ta djupare och djupare andetag.

Andningsövningen för IBS kan du göra på kvällen innan du ska sova, på morgonen när du vaknat eller varför inte innan du ska äta, för att förbereda matsmältningssystemet. Du kan gärna tänka på att ta några djupa andetaget då och då under dagen men försök gärna att göra djupandningen i ca 10 minuter så kroppen verkligen hinner komma ner i varv. Ett tips är att sätta en andningspåminnelse på telefonen eller en post-it lapp på datorn.

Fler andningsövningar får du i behandlingen i Belly Balance app! Där hittar du även FODMAP-listor, streckkodsscanner, magdagbok och mycket mer för att underlätta och minska dina IBS-symtom.

Lycka till!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance