glutenfri kost
Glutenfri kost – inte alltid nyttigt för kroppen

Glutenfri kost är trendigt

Man räknar med att ca 1-3 % av svenskarna har har diagnosen celiaki, glutenintolerans. Ändå är det betydligt många fler än så som väljer att äta glutenfritt. Anledningen är att gluten har fått rykte om sig att vara orsaken till en ökad inflammation i kroppen och därmed bidragande till olika sjukdomar. Något som just nu är ett hett område inom forskningen. Kändisar och hälsoexperter som förespråkar glutenfri kost till alla, har gjort att konsumtionen av glutenfritt ökat. I Sverige väljer ca 50 % produkter märkta “Fritt från”, t ex laktosfritt och glutenfritt, och i USA uppger hela 30 % att de undviker gluten. Men att välja glutenfria produkter kan få konsekvenser visar det sig nu.

Läs också: Glutenfri kost ökar risken för diabetes

Mer gifter och tungmetaller av glutenfri kost

En ny amerikansk undersökning visar nu att den som äter glutenfritt får i sig mer kvicksilver och arsenik än andra. Huvudorsaken till detta är att glutenfria ersättningsprodukter till stor del baseras på rismjöl och ris är känt för att dra till sig kvicksilver och arsenik ur jorden de växer i.

Studien har undersökt amerikaner som åt vanlig kost och glutenfri kost. Vid en jämförelse av de två grupperna såg man att att de glutenfria testpersonerna hade dubbelt så höga halter av arsenik i sina urinprover. Samtidigt hade de också 70 procent högre halter av kvicksilver i blodet. I höga halter kan de två tungmetallerna bidra till utvecklingen av hjärtsjukdom, cancer och neurologiska problem.

Den här studien är liten och området är tidigare dåligt undersökt. Därför menar forskarna att det behövs ytterligare forskning om eventuella hälsorisker med den nya glutenfria trenden. Förmodligen är det som med allt annat, vid ett moderat intag är riskerna inte så stora. Dock går det att äta glutenfritt på ett hälsosamt sätt.

Läs mer om att äta glutenfritt på rätt sätt utan risk

Av: Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance

Källa: Health Day, Epidemiology