Image of Havregrynsgröt

Havregrynsgröt och IBS

Att äta havregrynsgröt har många positiva effekter på vår kropp. Bland annat har man sett att havre stärker tarmen. En ny studie visar nämligen att vissa fibrer i havre, sk betaglukanerna, är särskilt bra för att hålla tarmslemhinnan tät och motståndskraftig.

Havregrynsgröt är inte bara klimatsmart och billigt, det är riktigt nyttigt och dessutom bra för oss med IBS. Kom ihåg att det är vanliga havregryn som gäller, inte de fiberberikade som vanligen innehåller vetekli. Havre är en så kallad löslig fiber vilket innebär att den, när den kommer i kontakt med vatten, bildar ett gelé. På så sätt har den en bulkande effekt på avföringen samtidigt som den också gör den mjukare.

Ladda ner Belly Balance appen

Vill du lära dig mer om magvänlig mat? Ladda ner vår app och få tillgång till livsmedelscanner, matdagbok, kurser och massa mer för att lugna din mage! Prova gratis de första 7 dagarna.

Betaglukanerna i havregrynsgröten påverkar barriärfunktionen

Personer med IBD (Morbus Crohn eller ulcerös kolit), har ofta en dysfunktion i tarmbarriären som gör den mer genomsläpplig.  Forskare har nu sett att betaglukanerna i havre har förmågan att påverka tarmbarriären och göra den mer ogenomsläpplig. Det här ju någonting som gynnar alla människor. Dessutom har betaglukaner andra fördelar:

  • Sänker kolesterolet
  • Förebygger tjocktarmscancer
  • Ökad mättnad
  • Lägre blodsocker

Resistent stärkelse

Havre innehåller också sk resistent stärkelse. En form av stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan kommer ner i tjocktarmen i intakt form. Där mumsar tarmbakterierna loss och som tack för maten producerar de smörsyra. Själva smörsyran är både antiinflammatorisk och hjälper till att hålla tarmbarriären i skick. Något som vi alla är hjälpta av alltså. Nyligen publicerades också en studie som visar att den som äter mycket fibrer lever längst.

Så om du undrar över kombinationen havregrynsgröt och IBS säger vi bara: kör på, havregrynsgröt är en perfekt frukost för oss med IBS!

Av: Sofia Antonsson 

Leg. Dietist, Belly Balance

Läs mer om