Resistent stärkelse

Just nu är det mycket prat om resistent stärkelse som verkar vara en viktig antiinflammatorisk komponent i kosten. Resistent stärkelse påverkar tarmbakterierna positivt och ger dessutom mättnad, lägre blodsocker och minskad risk för tarmcancer.

Stärkelse är växternas sätt att lagra energi. Normalt börjar nedbrytningen redan i munhålan. Den ger ett relativt snabbt blodsockersvar när den bryts ner i tunntarmen. Resistent stärkelse däremot är en form av stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen. I stället färdas den hela vägen ner till tjocktarmen där den frigör fettsyror som till exempel smörsyra. Därför räknas den som en fiber, eller prebiotika, alltså mat till tarmbakterierna. Forskning visar nu att ett dagligt intag på 30 g resistent stärkelse kan ha positiv effekt på flera kroniska sjukdomar samtidigt som den gör våra tarmbakterier glada. Goda nyheter alltså för dig som vill stärka upp tarmen och hålla dig frisk.

Kyld potatis bra källa till resistent stärkelse

Var hittar man då den här nyttiga stärkelsen? En bra källa är nerkyld potatis. Det beror på att stärkelsen återgår till sin tidigare struktur, blir mer svårtillgänglig för kroppen att bryta ner och höjer på så sätt inte blodsockret som den annars gör i uppvärmt tillstånd. En annan källa är omogna bananer, linser, bönor, havre och råris. Dessutom fermenteras resistent stärkelse långsamt till skillnad från FODMAPs som snabbt fermenteras och ger symtom. Om det ändå skulle bullra i magen, minska mängden och öka successivt.

Låg-FODMAP alternativ på resistent stärkelse:

  • 1 omogen banan 4,7 g
  • 30 g havregryn 4,5 g
  • 65 g kokta linser 3,5 g
  • 1 kall, kokt, potatis med skal 4 g
  • 1 dl kallt råris 2 g
  • 1 skiva fullkornssurdeg 2 g

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance