Salladslök

Lök och vitlök ligger högt upp på listan över mat att undvika vid IBS. För dig som följer kostbehandlingen FODMAP är varken lök eller vitlök tillåtna under elimineringsfasen. Det kan ställa till det lite i matlagningen eftersom de flest recepten börjar med att man ska fräsa lök och vitlök… Som tur är finns det andra löksorter som kan ersätta gul lök och vitlök till en början, exempelvis salladslök.

Alternativ till lök och vitlök

Salladslök, vårlök och purjolök är bra ersättare som är snällare mot magen magen och brukar fungera för de flesta. Regeln när det gäller FODMAP och lök är att de grönare delarna är bättre medan de vita är mer problematiska eftersom det är där som fibrerna sitter. Därför fungerar löksorter med grönare delar bra att använda även under elimineringsfasen. Vi gillar salladslök eftersom de gröna delarna är spädare och fräschare än de på purjolöken. Salladslök kan du använda precis som vanlig lök i all sorts matlagning. Var går då gränsen för gröna och vita delen? Det finns ju en ljusgrön del däremellan. Den får man liksom känna sig lite fram med. Till en början kan det vara lämpligt att bara använda mörkgröna delar. När du fått mer kläm på hur just din mage fungerar kan du lägga till ljusgröna delar också.

Förutom salladslök är ramslök en jättebra krydda som ersättning till vitlök. Den finns att köpa färsk i butiken under våren eller torkad året runt. Det går också att smaksätta olja med vitlök eller köpa färdig lökolja eller vitlöksoljaBelly Balances webbutik.

Återanvänd salladslök

Att använda endast den gröna delen innebär ju att den vita delen ska kastas och det gillar vi ju inte! Sätt i stället den vita delen, eller “roten” på salladslöken som blir kvar, i lite vatten. Då växer det upp en ny stjälk som du kan använda. Det här kan man göra 1-2 gånger med varje lök och du slipper slänga mat i onödan.

Lycka till!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance