Bästa Råden För Dig Med IBS-D

Utöver symtom som ont i magen, obehag, uppblåst och gas i magen så har de allra flesta med IBS en dominerande typ av avföring över tid. Därför klassas IBS i tre olika undergrupper efter vilken sorts avföringen du har (IBS-D, IBS-C och IBS-M).

På medicinspråk klassas diarré som fler än tre tunna och vattniga avföringar per dag. Det finns flera orsaker till att man drabbas av diarré. En kan vara en tarm som arbetar för snabbt, vilket ibland drabbar personer med IBS. Det kallas då IBS-D, eller diarrédominerad IBS. Då kan signalsystemet i magen vara lite felinställt vilket innebär att reflexerna för bl a tarmtömning blir förstärkta och behovet av en toalett kan bli ganska akut. En annan orsak till diarré kan vara en tillfällig infektion som vid en magsjuka eller efter en antibiotikakur.

Möjliga orsaker till diarré

Många drabbas av diarré i samband med en maginfektion när de t.ex är utomlands. Kanske återgår inte magen sedan till sitt normaltillstånd igen utan förblir lös en lång period efteråt. Då är det troligt att tarmbakterierna kommit i obalans. Är besvären riktigt ihållande brukar man diagnostisera tillståndet som PI-IBS som betyder att IBS-besvären uppstod just efter en maginfektion.

Det är också vanligt med diarré i samband med att man äter antibiotika. Då slås bakteriefloran i tarmen ut och onda bakterier kan lättare få överhanden. För att minska risken för att drabbas av detta kan man ta det receptfria läkemedlet Precosa som hjälper till att skydda tarmfloran under antibiotikabehandlingen. Precosa har nyligen kommit till Sverige kan förskrivas av läkare eller köpas receptfritt på apotek.

Många kvinnor får också lös mage i samband med mens. Orsaken till det är inte klart, men det har troligen att göra med hormoner. Nivån av progesteron är låg kring mens och progesteron kan orsaka förstoppning t ex under graviditet när nivåerna är höga. Därför kan man få lösare avföring när progesteronnivåerna är låga.

För den som har diarré en längre tid kan det finnas risk för näringsbrist och det kan också vara svårt att hålla vikten. Därför ska du alltid kontakta vården om besvären håller i sig. Vid stora tarmflöden är det viktigt att ersätta vätska och salter för att inte drabbas av uttorkning, det gäller i synnerhet barn.

Diarré vanligt vid IBS

Den diarrédominerade typen av IBS kallas IBS-D. För många med snabb mage är symtomen värst på morgonen. Kanske känner du igen dig i att behöva gå på toaletten ett antal gånger på morgonen innan jobbet eller skolan? Eller hoppar du över frukosten för att slippa gå på toaletten innan lunch? Du kanske också har koll på var alla toaletter ligger i hela stan.

Du är inte ensam!

Det är väldigt många som känner så här och bara tankarna och oron omkring det kan sätta igång magen. Ibland kan den med snabb mage känna ett akut behov av att behöva gå på toaletten mitt i måltiden. Det beror på att reflexerna i magen överreagerar på födan som kommer ner och drar igång tarmrörelserna lite för mycket. Det kan också hända om man äter en alltför stor portion eller om man äter väldigt snabbt. Så ge dig tid till måltiden och gör gärna djupandningsövningen i steg 6 varje dag.

Det finns många saker i kosten som kan göra att magen arbetar snabbare. Kaffe, nikotin och alkohol är tre exempel, men även tuggummi och brustabletter med sötningsmedel kan orsaka diarré/lös mage liksom torkade frukter som aprikoser och plommon. Du som nu känner till FODMAP förstår bättre vad som kan ge symtom och varför. Genom att följa kostbehandlingen steg för steg kommer du att bättre förstå vad som triggar din mage. Börja med att plocka bort rödmarkerade livsmedel, dra ner på kaffe, nikotin och alkohol och märk hur magen känns. Jobba sedan med att återinföra livsmedel för att hitta vad som fungerar. Även vid diarrédominerad IBS kan ett bulkmedel som HUSK vara till hjälp då det hjälper till att ge avföringen en bättre konsistens.

Tillskott av probiotika (goda tarmbakterier) kan vara värt att prova. Fram tills nu finns några begränsad evidens inom forskningen, men vissa stammar av probiotika kan lindra IBS-symtom.

Det finns en rad läkemedel som kan lindra diarré och lös mage temporärt t.ex Imodium och Dimor och dessa kan var till hjälp om problemen är akuta eller om man vill vara säker på att inte drabbas när man ska iväg på något extra viktigt. Bara tanken på att man har medicinen i väskan kan kännas lugnande.

Man behöver ofta jobba på flera fronter för att lindra besvären vid IBS-D och det bästa är enligt vår erfarenhet att hitta symtomlindring på sikt genom att framförallt jobba med kosten och livsstilen.

Hälsar Sofia Antonsson & Jeanette Steijer

Dietister, Belly Balance