Image of a supplement container

Järntillskott vid IBS

January 27, 2023

Järn ingår i hemoglobin som transporterar syre i blodet och brist på järn orsakar därför trötthet då kroppen inte kan syresätta sig ordentligt. På senare tid, i takt med att den vegetariska trenden blivit starkare, pratas det allt mer om järnbrist och nu riskerar var tredje ung kvinna järnbrist. Järntillskott är kända för att påverka magen, men de finns de som passar även vid IBS. 

Järn ingår i både hemoglobin som transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i muskler. Järn ingår även i en del enzymer. Järnbristanemi är vanligt om man jämför med andra mikronäringsämnen och de som drabbas är ofta tonåringar, gravida kvinnor eller kvinnor med kraftiga menstruationsblödningar. Behovet av järn för en vuxen kvinna är ca 15 mg/dag.

Järnupptaget i kroppen

Järnupptaget är relativt lågt jämfört med andra näringsämnen. Det finns två typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är lättast för kroppen att tillgodogöra sig och utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat. Vegetabiliska livsmedel innehåller uteslutande icke-hemjärn som inte tas upp av kroppen lika effektivt och i större grad påverkas av andra ämnen.

Vitamin C, fisk och kött kan exempelvis förbättra upptaget av icke-hemjärn medan ämnen som polyfenoler (finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i spannmålskornets skaldelar) kan minska upptaget.

En person med järnbrist tar upp mer järn från maten än en person med fyllda järndepåer. Järntillgängligheten är speciellt viktig under perioder där järndepåerna byggs upp, till exempel hos spädbarn.

Hur mäts järnstatus?

Man mäter vanligen järnnivåerna i blodet (Fe) eller lagren av järn i våra depåer som benämns S-Fe eller serumferritin.

Grupper med extra behov av järn

Följande grupper har ofta ett extra behov av järn:

  • Gravida kvinnor
  • Kvinnor med kraftig menstruationsblödning
  • Vegetarianer och veganer
  • IBD (Crohns och Ulcerös kolit)
  • Personer med obehandlad eller nyupptäckt celiaki (glutenintolerans)

Tillskott kan påverka magen

Järntillskott har en förmåga att påverka tarmen negativt och det är vanligt att man blir förstoppad. En del reagerar tvärtom med diarré och andra kanske får ont i magen eller blir illamående. Vissa tillskott är väldigt högdoserade, andra ska tas på fastande mage eller interagerar med läkemedel. Innehållet av järn, vilken form och när det ska tas varierar också. På senare år har det kommit flera nya preparat som påverkar tarmen i mindre utsträckning och som fungerar bättre för den med IBS och IBD.

Här är de vanligaste preparaten och deras egenskaper:

Niferex – finns i kapsel eller flytande. Högdoserat hemjärn (100 mg). Bör ej tas om man har IBS/IBD, kan ge biverkningar som illamående, förstoppning eller diarré. Bör inte tas samtidigt som vissa läkemedel t ex antibiotika, Levaxin och antacida. Bör inte tas med kaffe eller mjölk. Kan tas vid graviditet och amning. Ej vegansk.

Duroferon – finns i tablettform. Högdoserat hemjärn (100 mg). Bör ej tas om man har IBS/IBD, kan ge biverkningar som illamående, förstoppning eller diarré. Bör inte tas samtidigt som vissa läkemedel t ex antibiotika, Levaxin och antacida. Bör inte tas med kaffe eller mjölk. Kan tas vid graviditet och amning. Ej vegansk.

Hemofer –  innehåller en kombination av hemjärn och icke-hemjärn. Innehåller även vitamin C för bättre upptag av järn. Dosering ca 27 mg. Kan tas av gravida och ammande. Ger inga biverkningar i magtarmkanalen. Kan tas vid IBS och IBD, men innehåller polyfruktos så ej låg-FODMAP. Ej vegansk.

Compiron – flytande järntillskott med 25 mg järn per 5 ml. Compiron har en patenterad formulering av järn som innebär att den inte irriterar magen. Kan tas med eller utan mat när som helst på dygnet. Påverkas inte av mejeriprodukter. Färgar inte tänderna. Vegansk. Låg-FODMAP.

Blueiron – flytande järntillskott med folsyra, vitaminer och antioxidanter från blåbär. Blueiron har inkapslat 3-värdigt järn som frigörs i tarmsystemet, varför den inte ger hård mage eller illamående. Kan tas med eller utan mat när som helst under dagen. Påverkas inte av mejeriprodukter. Vegansk. Låg-FODMAP.

Blueiron kan du köpa i vår webshop.

Femineral – flytande järn- och mineraltillskott med en blandning av mineraler, spårämnen, vitaminer, 14 svenska hälsoörter och de adaptogenrika växterna rosenrot och rysk rot. Svensktillverkat och utvärderat i en klinisk studie med gott resultat. Veganskt. Ej låg-FODMAP.

Blutsaft – flytande vegetabiliskt kosttillskott som innehåller vitaminer och järn. Tas lätt upp i kroppen och är skonsamt mot magen. Passar för ammande, gravida, vegetarianer eller andra som har behov av extra järn. I Blutsaft används ett organisk och lättabsorberad typ av järn som effektivt fyller på järndepåerna. Ej låg-FODMAP.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

Belly Balance digitala behandling

I Belly Balance app kan du logga symtom, föra matdagbok, scanna varor, hitta FODMAP-listor och mycket mer som hjälper dig att behandla din IBS.

Läs mer om