Image of alcohol

Alkohol och IBS

Sommaren närmar sig, boxen åker fram och det är lätt att det blir mer alkohol än vanligt. De flesta av oss gillar att dricka alkohol någon gång då och då och du behöver inte tacka nej bara för att du äter enligt FODMAP. Det går bra att ta ett glas öl eller vin, men eftersom alkohol kan irritera magen på flera sätt är det bra att begränsa intaget. Här följer en guide över alkohol och IBS så att du kan göra smarta val som är bra för din mage.

Alkohol irriterar magen

Alkohol innehåller inte så ofta FODMAPs, men är känt för att störa magen på flera sätt. En del får diarré av för stort alkoholintag medan vissa med förstoppning tvärtom märker tvärtom att alkohol i större mängd gör att man kan få gå ordentligt på toaletten dagen efter. Alkohol som behandling av förstoppning är dock inte direkt att rekommendera utan det går att avhjälpa på andra sätt än alkohol. Vissa känner redan i magsäcken att det gör ont och då beror det helt enkelt på en ökad känslighet t ex en retad slemhinna.

Alkohol och kostbehandlingen FODMAP

Trots att alkohol alltså i sig inte innehåller FODMAPs så är det ändå ett så kallat begränsat livsmedel under elimineringsfasen. Det är inte fel att avstå alkohol helt under den perioden, men vi säger max ett glas eller enhet per tillfälle (per middag/kväll) för den som ändå känner att man vill ta ett glas. Det finns flera alkoholhaltiga alternativ som är låg-FODMAP.

Alkohol och IBS – vad bör jag undvika?

Alkohol kan förtäras i många olika former. Vissa föredar en kall öl, andra ett gott glas rött. Vi går nedan igenom hur olika alkoholhaltiga drycker passar eller inte passar dig med IBS.

Vin och IBS

Rött, vitt och rosévin är låg-FODMAP och ok att dricka ett glas per tillfälle under elimineringsfasen. Sött vin som sherry och porter är hög-FODMAP. Torrt vitt vin innehåller en låg andel socker och skulle kunna ses som det säkraste vinet för den som inte klarar av fruktos

Champagne och IBS

Låg-FODMAP. En del upplever faktiskt att bubbel är lättare för magen, men se upp med bubblorna som kan ge gaser.

Öl och IBS

Även om öl är gjort på vete och korn är det låg-FODMAP eftersom fruktanerna i sädesslagen konverteras till alkohol i jäsningsprocessen. De flesta ölsorter innehåller dock fortfarande gluten, inget problem för dig med IBS, men satsa på glutenfri öl om du är glutenintolerant.

Sprit och IBS

T ex whiskey, gin och vodka. Inte heller några FODMAPs, men med hög alkoholhalt är det små mängder gäller.

Cider och IBS

Cider är inte analyserad ännu, men är ju vanligen gjord på äpple eller päron så vi kan anta att den är hög-FODMAP. Även om sockerarterna konverteras till alkohol i jäsningsprocessen kan det finnas tillsatt sötning i form av juice vilket ofta är just äpple och päron. En cider med flädersmak är däremot ok att dricka i mindre mängd.

Kolsyran ger gaser i magen

Får man gaser i magen av kolsyra? Ja, det är precis vad man får. Kolsyran fortsätter att bubbla av sig, först i magsäcken vilket ger rapar. Därefter bildas gas när kolsyran tar sig igenom tarmsystemet. Tricket är att låta kolsyrade drycker stå och “bubbla ur sig” en stund innan du dricker. Om du kan hälla upp i glas är det bra, annars kan du skaka flaskan och försiktigt pysa ur bubblet. Det är individuellt hur mycket man reagerar på kolsyran och det finns så klart olika mycket kolsyrad dryck så prova dig fram.

Rekommendationer om alkohol och IBS

  1. Lite och ofta. Vi skriver ofta per tillfälle på våra listor, men vad menas egentligen med det? Är det en gång i timmen? Njae, de flesta med känslig mage klarar en liten mängd alkohol utan problem medan det direkt blir jobbigt med för mycket på en gång. Här har vi alla en personlig gräns och toleransnivå. Men hellre ett glas vin då och då en sju glas på lördagen! Under elimineringsfasen är det ok med ett glas vin eller öl och därefter får du testa dig fram.
  2. Drick inte på tom mage. Att skippa middagen innan en fest eller aw är inte en bra idé, särskilt inte för dig med känslig mage. Förbered magen för kvällens alkoholintag genom att äta en ordentlig middag.
  3. Varannan vatten. Att dricka vatten samtidigt som du dricker alkohol är smart, dels för att späda ut alkoholintaget, men också för att fylla på med vätska och undvika uttorkning, huvudvärk osv. Om det är tråkigt att stå med ett vattenglas, ta bubbelvatten som du låter bubbla ur en stund. Smaksätt med mynta, citron eller lime så blir det lite festligare!
  4. Koll på tillbehören. Juice och läsk används vanligen i drinkar. De finns de som är ok, t ex tranbärsjuice och en mindre mängd apelsin- eller ananasjuice. Sen är det ju svårt att hålla kolla på innehållsförteckningen och risken är att det slinker ner lite fruktossirap i drinken. För dig som gjort återinförandet och klarar fruktos är det inga konstigheter.

Håll koll på dina symtom efter alkoholintag

I appen Belly Balance finns symtomdagbok, veckomenyer, recept, streckkodsläsare, FODMAP-listor och mycket annat som hjälper dig att behandla din IBS. Genom upplägget på kostbehandlingen FODMAP kan du lära dig mer vilka livsmedel som ger symtom och behålla de som går bra att äta.

Av: Sofia Antonsson 

Dietist, Belly Balance

Läs mer om