Mat att undvika vid IBS

För oss som har IBS är kosten viktig eftersom vissa livsmedel kan ge ökade symtom. Även om vi alla är olika är det vissa livsmedel som de flesta med IBS reagerar på. Det är lök, vitlök, vete och råg. Förutom dessa är det ytterligare symtombildande livsmedel samt några allmänna råd kring mat att undvika vid IBS. Det du vill undvika är livsmedel som innehåller så kallade FODMAPs.

Vilken mat är problematisk för dig med IBS?

Hos den med IBS kan livsmedel orsaka symtom som:

Exempel på mat att undvika vid IBS

  • Grönsaker: De med hög halt av fruktos, oligosackarider och sockeralkoholer, exempelvis:
    • Lök
    • Vitlök
    • Bönor
    • Blomkål
    • Rödbeta
  • Frukt: De med hög halt av fruktos, exempelvis:
  • Proteinkällor: Processat kött:
    • Korv
    • Bacon
  • Spannmål: Det är fibrerna i sädesslagen, inte gluten, som ger problem vid IBS, exempelvis:
    • Vete
    • Råg
    • Korn
  • Drycker: Exempelvis:

Vi är alla olika och därför kan reaktionen på livsmedel variera. Det bästa sättet att identifiera vilka livsmedel som påverkar din mage är att föra en mat- och symtomdagbok och därefter starta kostbehandlingen FODMAP. Genom att eliminera och successivt återinföra livsmedel kommer du endast behöva undvika de livsmedel som faktiskt ger dig symtom.

Lista på mat att undvika vid IBS

Att undvika vissa livsmedel kan vara avgörande för att minska och hantera IBS-symtom. Genom att lyssna på din kropp och vara medveten om vilka livsmedel som utlöser symtom, kan du skapa en mer balanserad och skonsam kost. I appen Belly Balance finns listor på mat att undvika vid IBS, veckomenyer, recept, streckkodsläsare, FODMAP-listor och mycket annat som hjälper dig att behandla din IBS. Genom upplägget på kostbehandlingen FODMAP (att först eliminera och sedan korrekt återinföra) kan du lära dig mer vilka livsmedel som ger symtom och behålla de som går bra att äta.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

Ladda ner appen Belly Balance för en digital behandling av IBS