Magsjuk? Så här ska du äta för att komma på fötter igen!

Högsäsongen för maginfluensa och vinterkräksjuka är här och få saker kan få en att känna sig så svag och ynklig som just när magen slår bakut. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du ska äta vid magsjuka.

Skulle du ha oturen att råka ut för en magbakterie finns det sätt att snabbare komma på fötter igen. En grundregel är att inte äta mat som är risklivsmedel t ex otillräckligt tillagad kyckling, osköljd sallad eller okokta hallon.

Belly Balance appen

Vill du veta mer om magen och vilken mat som är skonsam? Ladda ner appen Belly Balance kostnadsfritt i Appstore eller Google Play.

Förebygg med probiotika

Ett annat bra tips är att stötta upp kroppen genom att äta probiotika, även kallat goda tarmbakterier. Att ta ett tillskott av probiotika kan göra tarmslemhinnan mer motståndskraftig, vilket i sig kan förebygga magsjuka och hjälper även till att magen snabbare kommer tillbaka i god form igen. Vid en maginfluensa brukar en stor del av kroppens egna bakterier spolas ut vilket gör det lättare för elaka bakterier att få fäste i tarmen. I vår webshop hittar du flera probiotiskta preparat.

Ersätt vätskan

Om du väl blivit magsjuk är det i det akuta skedet inte så mycket att göra förutom att se till att ersätta förlorad vätska. Barn är särskilt känsliga för uttorkning så det är viktigt att få i dem någon form av vätskeersättning som du enklast köper på apoteket. Om du inte har tillgång till färdig vätskeersättning kan du göra din egen:

  • 1 liter vatten
  • 6 tsk strösocker
  • ½ tsk salt

Blanda ingredienserna, koka upp och låt svalna. Smaksätt om du vill med ett par teskedar fruktjuice eller saft. Det här receptet fungerar för alla åldrar, men för barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från affär eller apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Ät skonkost

När så matlusten så sakta börjar återvända igen gäller det att inte göra magen upprörd i onödan. Det gör du genom att äta en skonsam kost med lättsmälta livsmedel som:

  • Vitt bröd (surdeg eller glutenfritt om du har känslig mage)
  • Te
  • Vitt ris
  • Kokt vit fisk
  • Morotssoppa
  • Produkter som innehåller mjölksyrabakterier t ex fil eller yoghurt

Undvik sötade drycker eftersom tarmbakterierna älskar socker. De elaka bakterierna som eventuellt fått fäste vill vi gärna svälta ut, vilket vi gör genom att undvika livsmedel med högt innehåll av tillsatt socker. Du kanske också behöver äta laktosfritt en period om kroppens förmåga att bryta ner laktos tillfälligt minskat. Vårt sista råd för vad du ska äta vid magsjuka är att välja mat som du är sugen på och i små portioner. Eftersom intaget av mat nu varit lägre under en period är det bra att börja äta lite och ofta.

Av: Sofia Antonsson

Leg Dietist, Belly Balance

Läs mer om