Mini Pavlova
Tillagningstid | 90 min |
Portioner |
st
|
Ingredienser
Marängbotten
- 3 äggvitor rumsvarma
- 3 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk maizena
Lime- och passionscurd
- 2 lime zest av den ena samt saft från båda
- 3 passionsfrukter
- 25 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 äggula
- 1 ägg
Topping
- 3 dl laktosfri grädde
- jordgubbar
- hallon
- blåbär
Ingredienser
Marängbotten
Lime- och passionscurd
Topping
|
Instruktioner
Marängbottnar
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
- Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
- Grädda och sänk värmen efter 15 min till 100 grader. Grädda ytterligare 30 minuter.
- Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lime- och passionscurd
- Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
- Riv zesten från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
- Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
- Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Topping
- Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukterna.