magen och stress
Känn dig fri från ältande och oro för framtiden

Känner du igen dig i ältande, oro för framtiden och de små sakerna som tycks svälla och bli så stora? Kanske känner du igen dig i en eller kanske rent av alla tre? Och du har säkert fler saker som skapar oro eller stress inombords – jag har det i alla fall. Och att i perioder uppleva stress och oro är mänskligt och helt normalt. Stressen och oron kan bli skadlig när den hänger kvar i längre perioder, eller blir ett normalläge för kroppen. Men att då och då uppleva ältande och framtidsångest är del av att vara människa.
Och vad händer med magen när oron slår till? Vi vet att den påverkas och att symtom är individuellt, men en sak är säker och det är att hur du mår i knoppen spelar roll för kroppen.

Kroppens stressystem består enkelt förklarat av en gas och en broms. Gasen, sympatikus, är på när vi känner oss hotade, redo för att slåss mot grottbjörnar (stenåldersreaktion) eller när vi tänker negativa tankar. Har grannen köpt ny bil och lagt upp i sociala medier, kanske känner du dig stressad och vips är gasen i botten. Vår tids grottbjörnar har blivit alldagliga problem som att missa bussen, vilket ger påfrestningar på kroppen som hela tiden måste vara i beredskap. Bromsen då, hur får man till den? Jo, enklast aktiverar man parasympatikus genom att andas långa, djupa andetag. På så sätt kommer kroppen i lugn-läge och matsmältningen fungerar plötsligt bättre.

Inom österländska traditioner och framförallt mindfulness så talar man om kraften av att vara närvarande i nuet som ett sätt att ge vårt sinne och vår kropp en möjlighet att hämta andan, att återhämta sig och att få vila. Alla tre viktiga komponenter i en väl fungerande kropp, knopp och vardag. Våra tankar är den styrande kraften i vår upplevelse av oro och stress. Det tar sig i uttryck som ältande av det som varit dvs kanske ångrar du något du gjort eller borde sagt, eller som oro inför framtiden och saker du har ingen eller liten kontroll över tex hur det kommer bli med det stora projektet som ligger efter i tidsplanen eller köp av huset du drömmer om. Faktum är att vi kan varken förändra det som redan hänt, eller styra det som kommer ske i framtiden och det är precis det som skapar en känsla av oro och stress – upplevelsen av maktlöshet och att inte ha kontroll, kanske blandat med starka känslor såsom ånger och skam.

Det är inte lätt att vara människa. Vi är så komplexa och så fantastiskt kapabla och samtidigt så sårbara och känsliga. Att visa medkänsla med sig själv är en fin början på ett liv med mindre oro och stress. Det finns även ett verktyg jag använder i daglig dags och vill dela med dig: SOAS. Verktyget har jag lärt mig av Ola Schenström – han har bla skrivit Mindfulness i vardagen vilken är en introduktion till mindfulness och ger många praktiska tips och verktyg för hur du kan leva mer i nuet.

SOAS står för:

Stanna upp – bara att bli medveten om ältandet eller oron kan förändra hur du ser på situationen.

Observera – se på din situation med nyfikenhet utan att värdera bra eller dåligt eller döma utifrån rätt eller fel. Försök se på det som utspelar sig utifrån och objektivt. Utforska hur du känner dig i kroppen, vilka tankar du kan se och känna, vilka känslor du kan lägga märke till. Utan att analysera eller gå in i en dialog med dig själv – om det händer (vilket det kommer göra) bli uppmärksam och återgå till nuet och din observation.

Acceptans – genom att betrakta och observera utan att döma eller värdera kan du komma närmare en acceptans av situationen. Den är vad den är just nu. Och den kommer förändras – det är allt du vet – men just nu är den precis som den är. Här och nu. Att acceptera betyder inte att du tar ställning eller stödjer det du ser, snarare så att vi ser den för vad den är och inte vad du önskar att den var.

Släppa eller svara – nu finns en god grund att utgå ifrån när du beslutar hur du vill agera härnäst. Du ser situationen för vad den är, just nu, utan bedömning och din acceptans av att det är som det är ger dig kraft att antingen släppa situationen eller att du svarar på den. Det kan tex vara att du ser att situationen är ett drama som du skapat för att du är rädd att mista något och därför ställt krav på andra som är orimliga att uppnå och då släppa och gå vidare utan fortsatt konflikt, eller så svarar du genom att be om ursäkt till personen du sagt något galet till, eller så säger du ifrån till den som orsakar dig oro. Alternativen är oändliga – det viktigaste är att du ger dig själv en chans att se situationen som gör dig orolig och stressad för vad den är och inte vad du kanske trodde eller önskade att den var.

Öva! Det svåraste är ibland att stanna upp – resten är enkelt! Skriv upp SOAS på handen de dagar du känner oro eller stress. Ta dig tiden att fundera igenom processen – snart kommer den gå av sig självt – bara var uthållig och öva!

Vänligen, Jenny