Kostbehandling istället för läkemedel!

FODMAP minskar symtomen hos ca 75 % av alla med IBS och är den effektivaste behandlingen vid IBS

FODMAP kommer ursprungligen från Australien där den forskats fram av läkare och dietister och använts sedan 2001. FODMAP är ett akronym och står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols). Dessa är är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater och har gemensamt att de hos personer med IBS är dåligt absorberade och påverkar vätskebalansen i tarmen vilket orsakar klassiska IBS-symtom.

FODMAP delas upp i fyra kategorier:

  • Fruktos – fruktsocker, finns i frukter, grönsaker och honung
  • Laktos – mjölksocker, finns i mejeriprodukter från ko, får och get
  • Oligosackarider – kostfiber som finns i bl a ärter, bönor, linser, lök, vitlök, vete, korn, råg, rödbetor, kronärtskocka
  • Sockeralkoholer – sötningsmedel i tuggummi och halstabletter, naturligt förekommande i bl a avokado och svamp

Trestegsbehandling

Kostbehandlingen görs i flera steg och inleds med att föra mat- och symtomdagbok för att kartlägga vad och hur du äter och hur dina symtom är. Mer om det lär du dig i Programmet Magbalans.

Steg 1 – inleds med en elimineringsfas i minst två och gärna fyra till sex veckor beroende på hur symtombilden förändras. Det är viktigt att ge den initiala behandlingen tid eftersom det kan ta veckor, och ibland månader, för magen att komma till ro.

Steg 2 – återinförande av begränsade livsmedel i en speciell ordning och i bestämda mängder.

Steg 3 i behandlingen är det viktigaste, återinförandet av ”icke-tillåtna” livsmedel. Återinförandet är till för se vilka livsmedel som tolereras bättre för att undvika att utesluta livsmedel i onödan. Efter återinförandet vet du precis vilka livsmedel som du klarar bättre och sämre.

Frågor & Svar om FODMAP

Kan jag aldrig mer äta livsmedel med FODMAPs?
Tanken med elimineringskosten är att få magen nollställd och därefter är det mängden FODMAPs per dag som spelar roll för symtombildningen. Vartefter du genomför kostbehandlingen kommer du under återinförandet att förstå precis vilka livsmedel som du reagerar mer eller mindre på.

Jag har inte fått diagnosen IBS, men min läkare sa att jag troligen har det, kan jag prova FODMAP?
Ja, om du inte har några alarmsymtom, se nedan, är det ofarligt att prova kostbehandling. Det rekommenderas dock att du gör det med hjälp av en dietist som är insatt i FODMAP. Om du inte gjort ett glutentest rekommenderar vi dig att göra det innan du påbörjar kostbehandlingen.

Vem bör inte använda FODMAP?
Vissa symtom, kallade alarmsymtom, är inte typiska för IBS, t ex blodig avföring, feber eller viktnedgång. Om du har några av dessa bör du inte starta en FODMAP-behandling utan uppsöka läkare för vidare utredning.

Blir alla med IBS hjälpta av FODMAP?
Vetenskapliga studier visar att ca 75 % av personer med IBS blir hjälpta av FODMAP-behandling. Med rätt hjälp bör du uppleva symtomförbättring inom 2-4 veckor. För personer med en svår form av IBS eller med en stor stressbelastning kan det ta längre tid innan man får resultat.

Är FODMAP en lågkolhydrat diet?
Nej, FODMAP handlar om att välja bort fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater och ha kvar den del av kolhydraterna som inte ger symtom. FODMAP är inte en diet utan en kostbehandling.

Jag blev bättre i magen utan bröd, är jag glutenintolerant?

Nej, det är vanligt att tror att det är gluten som är orsaken till ballongmagen, men det är det inte! Det är fibrerna i sädesslagen som jäser i magen och skapar IBS-symtom. Genom att ta bort sädesslagen och därefter kontrollerat lägga tillbaka dem igen kan de flesta äta en mindre mängd, framför allt i surdegsbröd.

Behöver jag läsa på innehållsförteckningen?
Ja, det är absolut nödvändigt att du lär dig vilka ord som signalerar FODMAPs. För att underlätta är det bra att äta så ren mat som möjligt. Färdigmat och mixade produkter innehåller ofta tillsatser med FODMAPs.

Jag vill ha listor på vilka livsmedel och ingredienser som är tillåtna och inte, var hittar jag dem?
Genom att bli medlem får du tillgång till uppdaterade listor med ingredienser, produkter och shoppinglistor.

Jag har Crohns, kan FODMAP hjälpa mig?
Crohns är en kronisk, autoimmun sjukdom som alltid ska behandlas i samråd med läkare. Forskning tyder dock på att patienter med både Crohns och Ulcerös kolit kan uppleva symtomlindring med FODMAP-behandling. Detta beror på att en del av symtomen är desamma som vid IBS och därför påverkas positivt med FODMAP.

 

Här kan du läsa om forskning och studier på FODMAP

 

Fakta om IBS och FODMAP
manga goda FODMAP-vanliga recept
Bli medlem idag_
IBS