yin yoga iyengar
Yoga avkodat

Hur ska vi veta vilken yoga som är vilken när det finns massor av olika varianter att välja på? Vilken yoga passar just mig och vilken yoga är bra för vad? Det är inte alls förvånande att det finns en rad varianter på yoga. Yoga är en individuell upplevelse av mötet med sig själv, på mattan i ögonblicket just nu. Därför är det också naturligt att det uppkommer en rad olika tolkningar och varianter av utförandet av yoga. Som ny utövare av yoga kan det förefalla överväldigande att hitta ”rätt” i denna djungel av möjligheter.

Yoga är egentligen en övning i medvetenhet. Ursprungligen handlar yogan om skapa bästa förutsättningar för ett andligt uppvaknande. Fysiska rörelser har under åren tillkommit som en del av att utforska sig själv på den andliga resan. I västvärlden idag är yoga allra mest en form av träning och därför är fokus allra mest riktat mot det som heter asanas dvs de rörelser och positioner som de flesta av oss kallar yoga.

Du har säkert hört talas om några av de former jag nämner nedan. Ingen form av yoga är bättre än någon annan. Det viktigaste är att du hittar den yoga som passar dig. Det betyder att du ska känna att yogan berikar och utmanar dig precis så mycket som du behöver. Yoga får aldrig göra ont och en lyhörd lärare kommer be dig backa och känna efter i varje position – var går din gräns – just idag?

Hatha yoga

Hatha betyder sol och måne. Balansen mellan de två är central i alla asana som traditionellt finns i Hatha yoga. I väst är denna form av yoga vanlig som grund i de flesta yoga koncept. Det är ofta en mjuk form av yoga med fokus på att hitta balans i varje rörelse. Syftet är att både hitta vila och aktivitet och utforska allt däremellan.

Iyengar yoga

I denna form av yoga är det främsta fokuset på att hitta linjering i alla positioner. Det betyder stort fokus på detaljer och kräver koncentration och att du stannar längre i positionerna. Det är en långsam yoga med fokus på att stanna i varje position tills den blir perfekt. Det är mentalt påfrestande och kanske passar den som har en skada att vara uppmärksam på.

Bikram yoga

Här yogar du i värme i 26 olika positioner. Rummet är ofta runt 38 grader och du leds igenom positionerna i ett flöde. Värmen kan vara påfrestande för en nybörjare och formen av yoga kräver fysisk uthållighet. Med varma muskler sägs det att du blir mer flexibel och om du har ont i leder så kan värmen hjälpa.

 

Vinyasa yoga

Den här yogaformen fokuserar på flödet i rörelserna. Att varje position följer varann med mjuka övergångar. Klasserna varierar ofta och följer inget speciellt flöde av positioner. Variation är temat och passar dig som lätt blir uttråkad.

Ashtanga yoga

Ashtanga är fysiskt krävande och består av serier av positioner där andetaget styr flödet av rörelserna. Du börjar med serie 1 och när du uppnått perfektion i den serien avancerar du till nästa. Om du gillar att svettas är detta en form av yoga som skulle passa dig.

Yin yoga

I yin är fokus att öppna upp flödet av livskraft (prana) i kroppen. Genom att hålla en position i mellan 3-5 minuter ökar cirkulationen i områden avsedda att stimuleras och du kan på det sättet bli mer flexibel men även stimulera inre organ för bättre hälsa. Denna yoga är lugn och väl anpassad för dig som är stel och vill uppleva fördelarna med yoga utan att svettas.

Restorative yoga

I denna yoga är fokus på återhämtning. Med hjälp av bolster, kuddar, filtar och block skapas olika stöd för att du ska kunna vila in i olika positioner. Ofta ligger du mellan 5-10 minuter i varje position och slappnar av.

 

Det allra viktigaste är att du hittar den form av yoga som ger dig energi, frihet och återhämtning. Det spelar ingen roll vilket namn yogan har – så länge du känner en glädje varje gång du ställer dig på mattan. Mitt tips är att prova dig fram – både med former, men även med olika lärare.

Lycka till!

Jenny