Vegetarisk lasagne

Vad sägs om vegetariskt imorgon? Här kommer ännu ett recept på en vegetarisk favorit som jag har komponerat själv. Ett storkok som är lika gott nylagat som dagen efter, perfekt som matlåda med andra ord.

(6 portioner)

Ingredienser:

Lasagneplattor (glutenfria)

15 st droppar vitlöksolja

15 st droppar olja med smak av gul lök

1 msk rapsolja

1 st purjolök (gröna delen)

4 msk tomatpuré

800g krossade tomater

1 tsk socker

1 msk torkad basilika

1 msk torkad timjan

1 msk ramslök

2 dl vatten

350g fryst spenat

2 st rivna morötter

250g halloumi  (mindre än 1g laktos/ 100g)

1,5 dl pumpakärnor

2,5 dl riven hårdost (prästost)

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C. Stek purjolöken och  tomatpurén i oljan (raps- och smaksatt). Tillsätt krossade tomater, socker, basilika, timjan, ramslök och vatten. Koka tomatsåsen i cirka 5 minuter. Tillsätt spenaten och morötterna och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär halloumin i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över den rivna osten och grädda sedan lasagnen mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter.

Foto: Josefine Gravell