Våren kommer krypande..

Färskpotatis har nu kommit till butikerna, dock inte svensk än.. men är ändå gott att ”tjuvstarta” lite om man är den typen som gillar potatis. Måndagens vegetariska alternativ är en riktig mustig, smakfull rätt som passar fint att ha med nästa dag som lunch. Ha en fin vecka!

Måndag

Melanzane alla Parmigiana (Italiensk auberginegratäng)

Tisdag

Örtig köttfärssås och spaghetti

Onsdag

Stekt lax med färskpotatis, haricots verts och gräslök

Fisk

Torsdag

Rostad Ratatouille Kyckling

Fredag

Sallad med kalv, färskpotatis och rädisor

Nötkött
Melanzane alla Parmigiana (Italiensk auberginegratäng)
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 1-2 auberginer
  • 3-4 msk salt för att vattna ur auberginen
  • 2 mozzarella där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 2 msk olivolja
Tomatsås
  • 4 salladslök gröna delen
  • olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 tsk socker
  • 7 kvistar oregano eller 1 msk torkad
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 msk torkad
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och svartpeppar
Brödröra
  • 2 dl parmesanost
  • 1 dl glutenfritt rivet vitt bröd eller glutenfritt ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk persilja finhackad
  • 3 msk olivolja
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 1-2 auberginer
  • 3-4 msk salt för att vattna ur auberginen
  • 2 mozzarella där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 2 msk olivolja
Tomatsås
  • 4 salladslök gröna delen
  • olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 tsk socker
  • 7 kvistar oregano eller 1 msk torkad
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 msk torkad
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och svartpeppar
Brödröra
  • 2 dl parmesanost
  • 1 dl glutenfritt rivet vitt bröd eller glutenfritt ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk persilja finhackad
  • 3 msk olivolja
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva auberginen så tunt som möjligt. Salta skivorna och lägg dem i ett durkslag. Lägg en tyngd ovanpå och låt rinna av i minst en timme.
  2. Hacka salladslöken och fräs snabbt med olivolja i en kastrull. Häll på tomater, socker, örter, salt och peppar, låt sjuda i ca 10-15 minuter.
  3. Borsta av saltet från aubergineskivorna och lägg skivorna tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och sätt in mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt vila på bakplåtspappret när de är klara.
  4. Riv parmesanosten och blanda med bröd/ströbröd, salt och finhackad persilja. Rör om, häll i olivoljan och blanda om ordentligt. Skiva mozzarellan tunt. Höj ugnen till 225 grader.
  5. Strö 3-4 msk brödröra i botten på en ugnsfast form. Häll på 4-5 msk tomatsås. Lägg på en tredjedel av aubergineskivorna och mozzarella. Fortsätt varva alla ingredienser på samma sätt. Toppa med extra parmesanost och lite olivolja. Sätt in mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna något innan servering.
  6. Servera med sallad och en bit bröd med en god ost. Även charkuterier passar bra till.
  7. Tips Den här rätten är nästan godare dagen efter. Så förbereda i god tid, eller till och med dagen innan. Värm den sedan på 150 grader i ca 15 minuter. Uteslut salladslök så är rätten grön.

Örtig köttfärssås och spaghetti
Votes: 3
Betyg: 2.67
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 röd chili beroende på styrka
  • smör
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater á 500 g
  • salt och peppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk ramslök
  • 1 msk grönsaksfond Bong
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 4 port glutenfri spaghetti
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 1 röd chili beroende på styrka
  • smör
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater á 500 g
  • salt och peppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk ramslök
  • 1 msk grönsaksfond Bong
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 4 port glutenfri spaghetti
Votes: 3
Betyg: 2.67
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Finhacka salladslök och chili. Fräs snabbt i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek under omrörning så att den smular sig. Rör ner tomatpuré och fräs någon minut. Tillsätt krossade tomater, salt, peppar, örter och grönsaksfond. Rör om och låt puttra ca 10 minuter. Tillsätt ev lite vatten (1 dl).
  2. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
  3. Häll på grädden, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Låt puttra ca 6-8 minuter.
  4. Servera med riven parmesanost och en god sallad.

Stekt lax med färskpotatis, haricots verts och gräslök
Fisk
Fisk
Votes: 3
Betyg: 2
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g färskpotatis
  • 200 g haricots verts
  • 400 g körsbärstomater
  • 1 kruka plocksallad
  • 4 laxfiléer med skinn
  • olja
  • 1 citron saften
  • 0,5 dl gräslök finklippt
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl olivolja
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 g färskpotatis
  • 200 g haricots verts
  • 400 g körsbärstomater
  • 1 kruka plocksallad
  • 4 laxfiléer med skinn
  • olja
  • 1 citron saften
  • 0,5 dl gräslök finklippt
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl olivolja
Fisk
Fisk
Votes: 3
Betyg: 2
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten ca 12 minuter. Stäng av värmen och låt dem dra färdigt i vattnet.
  2. Skölj av grönsakerna och låt rinna av väl. Skär bort ändarna på haricots vertsen.
  3. Salta köttsidan på laxfiléerna. Värm en stekpanna med lite olja och placera laxbitarna i pannan med skinnsidan nedåt. Stek dem i 6-8 minuter, stäng av värmen och vänd bitarna. Låt dem dra färdiga på köttsidan i ca 2 minuter.
  4. Koka haricots vertsen i saltat vatten i ca fyra minuter, kyl snabbt i kallt rinnande vatten och låt rinna av. Skär körsbärstomater i halvor eller fjärdedelar och plocka salladen i mindre bitar.
  5. Blanda citronsaft, gräslök, salt, svartpeppar och olivolja. Vänd ner sallad, haricots verts och tomater i dressingen och lägg upp på ett fat.
  6. Servera laxen med färskpotatis och salladen.

Rostad Ratatouille Kyckling
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 röda paprikor urkärnade och skurna i bitar
  • 1 zucchini skuren i små bitar
  • 1 aubergine skuren i små bitar
  • 4 tomater halverade
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vitlöksolja
  • 4 kycklingbröst eller 8 lår gärna med skinn
  • 6 kvistar rosmarin
  • 6 kvistar timjan
  • salt och peppar
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 röda paprikor urkärnade och skurna i bitar
  • 1 zucchini skuren i små bitar
  • 1 aubergine skuren i små bitar
  • 4 tomater halverade
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vitlöksolja
  • 4 kycklingbröst eller 8 lår gärna med skinn
  • 6 kvistar rosmarin
  • 6 kvistar timjan
  • salt och peppar
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla grönsaker och tomater på en ugnsplåt. Häll över olivolja och vitlöksolja och blanda runt ordentligt.
  2. Lägg kycklingbrösten, med skinnsidan uppåt, ovanpå grönsakerna och strö över rosmarin och timjan. Krydda med salt och svartpeppar och ringla över lite extra olivolja.
  3. Sätt in mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills grönsakerna är mjuka och kycklingen gyllene.
Sallad med kalv, färskpotatis och rädisor
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka kruka romansallad
  • 1 knippe knippe rädisor
  • 12 plommon- eller körsbärstomater
  • 6 kokta potatisar färsk eller vanlig
  • 3 msk vinäger
  • 3 msk dijonsenap
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor kalvkött tunna, av innanlår (ca 200 g)
  • smör
  • 1 ask krasse
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka kruka romansallad
  • 1 knippe knippe rädisor
  • 12 plommon- eller körsbärstomater
  • 6 kokta potatisar färsk eller vanlig
  • 3 msk vinäger
  • 3 msk dijonsenap
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor kalvkött tunna, av innanlår (ca 200 g)
  • smör
  • 1 ask krasse
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skölj sallad, rädisor och tomater. Skär rädisor och tomater till kvartar. Skiva potatisen och riv salladen grovt.
  2. Rör ihop vinäger, dijonsenap, olivolja, salt och peppar i en bunke. Vänd ner sallad och grönsaker i dressingen och lägg upp på ett stort fat.
  3. Badda kalvköttet torrt med papper. Stek på hög värme i lite smör, ca ½ minut (beroende på önskad stekgrad) på varje sida. Krydda väl med salt och svartpeppar.
  4. Toppa salladen med stekt kalvkött och strö över vattenkrasse. Servera med ett gott bröd.