Vecka 16

Veckans goda rätter!

Nu är det dags  för god rödspätta med en superfräsch, stingig fänkålssallad. Fänkålen blir väldigt krispig när man använde den rå och skivar den tunt. Annars även fin att baka i ugn med lite olivolja, salt och peppar. Denna vecka även en variant på klassikern köttfärslimpa – denna med italiensk touch –  mums!
Ha en fin vecka med smakliga måltider!

Måndag

Pasta med valnötter- och ädelost

Tisdag

Stroganoff på kassler

Nötkött

Onsdag

Panerad rödspättafilé med krispig fänkålssallad

Torsdag

Köttfärslimpa med mozzarella och parmaskinka

Fredag

Thai kycklingspett

Veckans recept

MÅNDAG

Pasta med valnötter- och ädelost
Votes: 2
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 glutenfri pasta port gärna penne
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 100 g valnötter grovhackade
  • 0,5 dl gräslök hackad
  • 100 g ruccola
  • 150 g smulad ädelost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • Flingsalt
  • nymald svartpeppar
Tillagningstid 20 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 4 glutenfri pasta port gärna penne
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 100 g valnötter grovhackade
  • 0,5 dl gräslök hackad
  • 100 g ruccola
  • 150 g smulad ädelost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • Flingsalt
  • nymald svartpeppar
Votes: 2
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
  3. Servera gärna med en härlig sallad och ett gott bröd.

TISDAG

Stroganoff på kassler
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 2
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 500 g kassler
  • smör
  • svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 msk senap
  • 3 msk laktosfri mjölk
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 4 port glutenfri pasta
Rödkålssallad
  • 1 klyfta rödkål
  • 2 morötter
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt och peppar
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 500 g kassler
  • smör
  • svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 msk senap
  • 3 msk laktosfri mjölk
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 4 port glutenfri pasta
Rödkålssallad
  • 1 klyfta rödkål
  • 2 morötter
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt och peppar
Nötkött
Nötkött
Votes: 1
Betyg: 2
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Finhacka salladslöken och strimla kasslern. Stek kasslern i en stekpanna med lite smör, häll på salladslöken och peppra. Rör i tomatpuré och stek allt i någon minut.
  2. Rör i krossad tomater, senap, mjölk, lagerblad och vitlöksolja. Låt grytan sjuda i ca 10 min. Smaka av med lite salt och peppar.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Strimla rödkålen fint och riv morötterna grovt. Blanda i en skål, häll på äppelcidervinäger, rapsolja, salta och peppra och rör om ordentligt.
  5. Servera kasslergrytan med pasta och rödkålssalladen.

ONSDAG

Panerad rödspättafilé med krispig fänkålssallad
Votes: 1
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 1 dl majonäs
  • 1 kruka dill (0,5 till sås, 0,5 till sallad)
  • 2 citroner
  • 1-2 fänkål
  • 1 knippe rädisor
  • 4 port potatis
  • 4 ägg
  • 4 dl mjöl glutenfritt
  • 4 dl ströbröd glutenfritt
  • 8 rödspättafiléer
  • salt och svartpeppar
  • smör
  • olja
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 1 dl majonäs
  • 1 kruka dill (0,5 till sås, 0,5 till sallad)
  • 2 citroner
  • 1-2 fänkål
  • 1 knippe rädisor
  • 4 port potatis
  • 4 ägg
  • 4 dl mjöl glutenfritt
  • 4 dl ströbröd glutenfritt
  • 8 rödspättafiléer
  • salt och svartpeppar
  • smör
  • olja
Votes: 1
Betyg: 4
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blanda cremé fraiche och majonäs. Hacka ½ kruka dill fint och rör ner. Pressa i ca ½ citron, salta och peppra. Rör om ordentligt och låt vila i kylen.
  2. Skiva fänkål och rädisor fint på en mandolin eller skär fint med kniv. Grovhacka dill. Lägg allt i en skål. Pressa över ½ citron, salta och peppra, blanda allt ordentligt.
  3. Skala eller borsta potatisen och koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg en bit hushållspapper under locket
  4. Knäck äggen i en tallrik, bland om. Häll upp mjöl på en tallrik (blanda i salt och peppar), och ströbröd i en annan tallrik. Vänd fiskfilén i mjölet därefter i äggen och sist ströbrödet.
  5. Sätt på stekpannan med lite olja och ganska mycket smör. Stek fisken i ca 3-4 min på vardera sida. Servera spättan med kokt potatis, sås och fänkålssallad.
  6. Tips Uteslut fänkål så är rätten grön. Ta istället tex gurka eller zucchini.

TORSDAG

Köttfärslimpa med mozzarella och parmaskinka
Votes: 2
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
Köttfärslimpa
  • 3 msk Glutenfritt ströbröd
  • 1 dl laktosfri mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk basilika torkad
  • 1 kg köttfärs
  • 6 soltorkade tomater (tex fontana orginal, zeta)
  • 5 skivor parmaskinka
  • 1 mozzarella där innehåll av laktos är 1g/100g
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och peppar
Potatis
  • 1 kg små potatisar
  • olivolja
  • Flingsalt
  • 4 salladslökar gröna delen
  • ruccola
Tillagningstid 60 min
Portioner
port
Ingredienser
Köttfärslimpa
  • 3 msk Glutenfritt ströbröd
  • 1 dl laktosfri mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk basilika torkad
  • 1 kg köttfärs
  • 6 soltorkade tomater (tex fontana orginal, zeta)
  • 5 skivor parmaskinka
  • 1 mozzarella där innehåll av laktos är 1g/100g
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och peppar
Potatis
  • 1 kg små potatisar
  • olivolja
  • Flingsalt
  • 4 salladslökar gröna delen
  • ruccola
Votes: 2
Betyg: 3.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i några minuter. Tillsätt ägg, salt, peppar och den torkade basilikan, blanda om. Lägg i köttfärsen i bunken och blanda till en jämn smet.
  3. Lägg ut ett ark bakplåtspapper på plant underlag och tryck ut köttfärsblandningen till en fyrkantig platta på ca 30x30 cm.
  4. Klipp tomaterna i strimlor och fördela över färsen. Lägg ut parmaskinkan så att de täcker färsplattan. Dela mozzarellan i mindre bitar och riv basilikabladen i mindre strimlor. Strö ost och basilika över parmaskinkan. Peppra lite extra.
  5. Rulla till en tajt rulle med hjälp av pappret, nyp till ändarna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg rullen med skarven ner i en limpform eller ugnsform och ställ formen på en ugnsplåt.
  6. Skrubba potatisen om det behövs, vänd dem i olivolja och flingsalt, lägg dem på plåten runt om limpformen. Baka köttfärslimpa och potatis i ca 35 minuter. Vänd runt potatisen någon gång. Blanda med finhackad salladslök och ruccola vid servering.
  7. TIPS Ta vara på skyn från köttfärslimpan och häll den i en kastrull. Vispa ner en 1 msk maizena och slå på 2 dl laktosfri grädde. Låt koka upp under omrörning och smaka av med en skvätt rödvin och lite kalvfond.

FREDAG

Thai kycklingspett
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
Sweet chilisås
  • 2 dl laktosfri cremé fraiche el smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad salladslök gröna delen
  • 1 skvätt citron
Kycklingspett
  • 4 lime juice + skal av en
  • 1 knippe koriander
  • 1,5 tsk socker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 röd chili hackad
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 tsk ingefära riven
  • 8 kycklingbröst skinnfria
  • 4 port jasminris
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
Sweet chilisås
  • 2 dl laktosfri cremé fraiche el smetana
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • 6 blad salladslök gröna delen
  • 1 skvätt citron
Kycklingspett
  • 4 lime juice + skal av en
  • 1 knippe koriander
  • 1,5 tsk socker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 röd chili hackad
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 tsk ingefära riven
  • 8 kycklingbröst skinnfria
  • 4 port jasminris
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Häll upp creme fraiche i en skål. Blanda ner farinsocker, chili, salt och peppar. Finhacka ramslök och rör ner. Pressa i en skvätt citron. Rör om ordentligt och smaka av, låt vila i kyl innan servering.
  2. Blanda limejuice, limeskal, finhackad koriander, socker, fisksås, olja, vitlöksolja och ingefära tillsammans i en skål.
  3. Skär varje kycklingbröst i 4 “remsor” på längden och täck med marinaden. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar, upp till en halv dag. Blötlägg träspett i vatten, minst en halvtimme.
  4. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  5. Trä varje kycklingremsa på ett träspett, vävning, in och ut som om du syr. Värm grillen eller en stekpanna och grilla kycklingen i ca 4 - 5 minuter på varje sida eller tills den är genomstekt.
  6. Lägg upp kycklingen på ett fat. Servera med ris, en skål sweet chili sås och färsk koriander.