Vecka 37

Veckans goda rätter!

Har du turen att hitta färsk röding i din butik, passa på att göra denna enkla och goda rätt. Självklart fungerar fryst röding också. Plättarna som serveras till kan du gärna göra fler av. Passar utmärkt till lunch med lite keso och sallad. På fredag har vi en variant på det klassiska tacomyset nämligen Tacopaj. Kanske till och med förbereda pajen på torsdagskväll, för att inte behöva stressa hem och laga mat på fredagen?
Ha en fin vecka med  smakliga måltider!

Måndag

Fläskkotlett med salvia och citron

Tisdag

Tomatsoppa med mozarella

Onsdag

Lins- och kikärtsbiffar med gurksallad

Torsdag

Rödingfilé med spenatplättar

Fredag

Tacopaj

Veckans recept

MÅNDAG

Fläskkotlett med salvia och citron
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka färsk salvia
  • 4 fläskkotletter ca 500 g
  • salt och peppar
  • 0,5 citron saft och rivet skal
  • smör till stekning
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 kruka färsk salvia
  • 4 fläskkotletter ca 500 g
  • salt och peppar
  • 0,5 citron saft och rivet skal
  • smör till stekning
Votes: 2
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Plocka bladen av salvian och stek dem försiktigt i smör. Låt dem svalna på hushållspapper så behåller de sin frasighet.
  2. Krydda kotletterna med salt och peppar och stek dem i smör i en stekpanna. När de har fått färg på båda sidor sänker man temperaturen för att de ska bli genomstekta utan att brännas. När de är klara (innertemperatur cirka 70˚) fördelar man citronsaft och rivet citronskal över kotletterna. Strö över salviabladen.
  3. Servera gärna med klyftpotatis och en härlig sallad.
  4. Tips: Gör en god sås av stekskyn i pannan. Häll på ca 2,5 dl laktosfri grädde och 2 msk oxfond och låt koka ihop några minuter. Smaka av med lite salt, peppar och några droppar tabasco.

TISDAG

Tomatsoppa med mozarella
Tomater innehåller antioxidanten lykopen som faktiskt blir ännu nyttigarenär den är uppvärmd. För den som vill ha en mustigare soppa går det bra att tillsätta en skvätt vitt vin. Lägg i glutenfri pasta så blir soppan matigare.
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 salladslök gröna delen
  • 1 msk vitlöksolja se sid 89
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk torkade franska örter
  • 1 dl vitt vin kan uteslutas
  • 2 förp krossade tomater à 400 g
  • 2 msk kycklingfond koncentrerad
  • 3 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 125 g mozzarella ev laktosfri
  • färsk basilika
  • salt och svartpeppar
Tillagningstid 50 min
Portioner
port
Ingredienser
  • 1 salladslök gröna delen
  • 1 msk vitlöksolja se sid 89
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk torkade franska örter
  • 1 dl vitt vin kan uteslutas
  • 2 förp krossade tomater à 400 g
  • 2 msk kycklingfond koncentrerad
  • 3 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 125 g mozzarella ev laktosfri
  • färsk basilika
  • salt och svartpeppar
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Hacka och fräs salladslöken i vitlöksoljan i en kastrull. Lägg i örtkryddorna och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt ev vin, krossade tomater, kycklingfond, vatten och socker. Låt soppan småkoka i 20 minuter.
  2. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5–10 minuter.
  3. Tärna mozzarellan och hacka basilikan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera soppan med färsk basilika och mozzarella

ONSDAG

Lins- och kikärtsbiffar med gurksallad
Vegan? Byt ut halloumin mot ett veganskt alternativ.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
Biffar
  • 1 tetra röda linser à 380 g
  • 1 tetra tetra kikärter à 190 g
  • 3 dl tinad bladspenat
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ dl maisena
  • 75 g halloumi där innehållet av laktos är max 1 g/ 100 g
  • 1 dl solrosfrön rostade och
  • osaltade
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Gurksallad
  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk sesamfrön vita eller svarta
Dressing
  • ½ lime saften
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk ingefära riven
  • 1 msk sesamolja
Hirs
  • 2 ½ dl hirs
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
Portioner
port
Ingredienser
Biffar
  • 1 tetra röda linser à 380 g
  • 1 tetra tetra kikärter à 190 g
  • 3 dl tinad bladspenat
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ dl maisena
  • 75 g halloumi där innehållet av laktos är max 1 g/ 100 g
  • 1 dl solrosfrön rostade och
  • osaltade
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Gurksallad
  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk sesamfrön vita eller svarta
Dressing
  • ½ lime saften
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk ingefära riven
  • 1 msk sesamolja
Hirs
  • 2 ½ dl hirs
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Häll av och skölj kikärter och linser. Krama vätskan ur spenaten. Mixa kikärter, linser, spenat, anchochili, spiskummin, maisena, salt och svartpeppar till en jämn smet i en matberedare eller med en stavmixer. Riv halloumin. Rör ner halloumi, solrosfrön och finhackad koriander i smeten. Forma 4 biffar med oljade händer. Grilla eller stek biffarna 3–4 minuter per sida.
  2. Dela gurkan på längden, kärna ur den och hyvla remsor. Lägg i ett durkslag och blanda med salt. Låt vattna ur ca 15 minuter.
  3. Skala och hyvla morötterna på samma sätt. Skär paprikan i tunna skivor. Lägg gurkan på hushållspapper och torka ur så mycket fukt som möjligt.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen och vänd ner gurka, morötter och paprika. Toppa med hackad koriander och sesamfrön.
  5. Skölj hirsen i kallt vatten och sedan i kokhett vatten. Fräs i olivolja någon minut. Tillsätt vatten, saffran och salt och koka enligt anvisning. Låt svalna. Servera med biffar och gurksallad.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.

TORSDAG

Rödingfilé med spenatplättar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
Spenatplättar
  • 2 påsar babyspenat á 65 g
  • 1 msk smör
  • 0,5 kruka basilika
  • 2,5 dl glutenfritt mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1,5 dl laktosfri mjölk
  • 0,5 tsk salt
Fetaostkräm
  • 0,5 citron
  • 150 g fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • svartpeppar
Röding
  • 4 rödingfiléer eller regnbågsfilé
  • salt och vitpeppar
  • smör
  • 0,5 citron
Tillagningstid 40 min
Portioner
port
Ingredienser
Spenatplättar
  • 2 påsar babyspenat á 65 g
  • 1 msk smör
  • 0,5 kruka basilika
  • 2,5 dl glutenfritt mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1,5 dl laktosfri mjölk
  • 0,5 tsk salt
Fetaostkräm
  • 0,5 citron
  • 150 g fetaost där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
  • svartpeppar
Röding
  • 4 rödingfiléer eller regnbågsfilé
  • salt och vitpeppar
  • smör
  • 0,5 citron
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Fräs spenaten i 1 msk smör i en stekpanna 1-2 minuter. Den ska bara sjunka ihop och inte få färg. Låt svalna.
  2. Riv halva citronen med ett zestjärn eller på fina sidan av ett rivjärn. Mosa fetaost med en gaffel i en skål, rör ner yoghurt, finrivet citronskal och lite svartpeppar.
  3. Hacka spenat och basilika grovt. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ihop ägg och rör ner mjölblandning, mjölk och salt. Vänd ner spenat och basilika.
  4. Stek plättarna i ett plättlagg eller stekpanna i smör, ca 2 minuter per sida. Lägg upp på ett fat och täck med aluminiumfolie.
  5. Krydda fisken med salt och vitpeppar. Låt smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt och sänk värmen. Stek på svag värme i ca 8 minuter. Vänd fisken och stek ca 1-2 minuter till.
  6. Servera rödingen med spenatplättar, en klick fetaostkräm och en klyfta citron.
  7. Tips: Plättarna passar utmärkt till en lunch, servera med lite keso och sallad.

FREDAG

Tacopaj
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 90 min
Passiv tid 1 tim
Portioner
Ingredienser
Pajdeg
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten
Salsa
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater t ex Fontana original
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar timjan
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 msk farinsocker
  • salt och svartpeppar
  • några droppar vitlöksolja
  • 0,5 ananas
Färs
  • 500 g nötfärs
  • smör
  • 3-4 tsk tacokrydda hemgjord eller Belly Balance
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2-3 dl riven ost
Tillbehör
  • 1 påse tortillachips naturella eller saltade
  • 0,5 isbergshuvud
  • 4 tomater
  • 0,5 gurka
Tillagningstid 90 min
Passiv tid 1 tim
Portioner
Ingredienser
Pajdeg
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten
Salsa
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater t ex Fontana original
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar timjan
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 msk farinsocker
  • salt och svartpeppar
  • några droppar vitlöksolja
  • 0,5 ananas
Färs
  • 500 g nötfärs
  • smör
  • 3-4 tsk tacokrydda hemgjord eller Belly Balance
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 2-3 dl riven ost
Tillbehör
  • 1 påse tortillachips naturella eller saltade
  • 0,5 isbergshuvud
  • 4 tomater
  • 0,5 gurka
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
paj
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, salt och finfördelat smör, gärna i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåp ca 1 timme. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Salsa
  1. Häll krossade tomater i en kastrull. Finhacka soltorkade tomater och örter, rör ner i kastrullen. Tillsätt farinsocker, salt, peppar, vitlöksolja och eventuellt finhackad chili. Låt koka ihop på låg värme ca 20 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna. Skala ananasen och ta bort mittstammen, tärna i mindre bitar och rör ner i tomatsåsen.
Färs
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra i 10-15 minuter och rör ner crème fraiche. Fyll pajskalet med köttfärs och strö över osten. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20-30 minuter.
  2. Servera pajen med grönsallad, tomat, gurka, ananassalsa och tortillachips.